Este o muncă continuă să ții diabetul sub control. Să măsori nivelul glucozei, să notezi ce mănânci, pentru a doza insulina, să planifici fiecare masă și să ai grijă de nevoile fizice ale corpului este stresant și poate avea un impact emoțional mare. Nu este ceva neobișnuit să te simți enervat de toată această tevatură, sau sătul să tot fii atât de atent cu toate. Din păcate diabetul nu acordă nici o pauză, ci este un job permanent.

Cereți ajutor, în momentul în care observați că vă luptați cu stresul, mânia, tristețea sau refuzul de a accepta realitatea, înainte ca aceste emoții negative să se transforme în depresie.

Stresul și diabetul

Persoanele cu diabet fac față diagnosticului în mod diferit. Pentru unii, devine o povară emoțională, mai ales în cazurile în care eforturile depuse nu duc la o îmbunătățire a situației. Alte persoae se tem de eventualele complicații și se află sub permanentă stare de tensiune. Stresul poate afecta însă modul în care organismul răspunde la tratament. Rezultatele proaste afectează iarăși starea de bine  și ne trezim astfel într-un cerc vicios.

Informația ține stresul departe

Cel mai bine fac față diabetului persoanele care sunt bine informate cu privire la această afecțiune și care au înțeles cum le este afectat organismul și cum reacționează acesta la terapiile aplicate. Astfel tratamentul zilnic devine mai mult o rutină și nu sunt forțate să se gândească permanent la diabet.

Ideal ar fi ca, mai ales cei nou diagnosticați, să participe la cursuri despre managementul diabetului. Dar și persoanele care au diabet de mai mult sau mai puțin timp se vor simți mai confortabil, dacă vor primi în mod regulat informații noi cu privire la terapii și efectele acestora. Pe lângă astfel de cursuri, sunt benefice și întâlnirile în grupuri de sprijin, în care persoanele cu această afecțiune pot face schimb de informații și se pot sprijini reciproc din punct de vedere emoțional. Este mai ușor să discuți despre temerile legate de boală și efectele acesteia cu altă persoană care trece prin aceași situație.

Hobby versus diabet

Diabetul înseamnă atenție permanentă cu privire la modul de viață. Pentru ca afecțiunea să nu devină copleșitoare și să devină punctul principal al atenției zilnice, este recomandat să găsiți un hobby sau o activitate care vă face plăcere. Unii vor face mai mult sport, alții se vor îndrepta spre activități artistice sau vor participa mai des la manifestări culturale. Aceste momente plăcute vor deveni o ancoră în zilele dificile ale luptei cu boala.

Depresia se instalează neobservată

La diabetici depresia apare de două ori mai des decât la persoanele sănătoase. Însă această îmbolnăvire a psihicului depinde de modul în care fiecare persoană răspunde la stres. Pentru unii diabetul este ceva ce nu le controlează viața. Îi forțează să-și adapteze modul de a trăi, dar nu-i împiedică să facă ceea ce-și doresc. Alte persoane însă se simt copleșite de complexitatea diabetului și resimt un stres din ce în ce mai mare. 

Căutați ajutor la medicul dumneavoastră și în grupuri de sprijin, pentru că diabetul poate fi tratat ca un alt mod de viață, chiar dacă nu ideal, și nu neapărat ca o povară greu de suportat.