Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pancreatic are loc în a treia joi a lunii noiembrie în fiecare an, respectiv în data de 17 noiembrie, anul acesta. Acum 10 ani a fost inițiată această zi, pentru a crește gradul de conștientizare a faptului că acest tip de cancer este unul dintre cele mai dure tipuri de cancer. Această zi permite comunităților să se unească pentru a crește gradul de conștientizare și a sprijini oamenii care luptă împotriva cancerului pancreatic.
În 1761, Giovanni Battista Morgagni, un anatomist italian, a publicat cea mai mare lucrare a sa vreodată, „De Sedibus et causis morborum per anatomen indagatis”, care se traduce prin „Locurile și cauzele bolilor investigate de anatomie”. Acesta a inclus noi cursuri de medicină și științe anatomice. Această lucrare a lui Giovanni a inclus descrierea cancerului pancreatic, dar din moment ce o evaluare microscopică nu era posibilă în acele vremuri, diagnosticul era incert.
În 1858, Jacob Mendez Da Costa, un medic american, a studiat lucrările lui Giovanni, a efectuat prima evaluare microscopică a adenocarcinomului (numit mai târziu cancer pancreatic) și a identificat-o ca fiind o boală adevărată. În 1898, Alessandro Codivilla, un chirurg italian, a operat o tumoare la pancreas; totuși, pacientul nu a supraviețuit. William Stewart Halsted de la Spitalul Johns Hopkins a făcut prima rezecție cu succes a cancerului pancreatic.
Din 1960, ratele de supraviețuire ale cancerului pancreatic au stagnat, iar cancerul pancreatic este considerat a patra cauză de deces prin cancer. Oameni de pe șase continente, 30 de țări și multe organizații de sănătate și-au unit mâinile pentru a încuraja conștientizarea factorilor de risc, simptomelor și tratamentul cancerului pancreatic ca o misiune de a salva mai multe vieți.
Fumatul, diabetul și inflamația pancreasului sunt unele dintre cauzele cancerului pancreatic. De asemenea, un istoric de cancer pancreatic în familie poate crește șansele de a face cancer pancreatic.
Panglica violet este simbolul acceptat la nivel internațional al Zilei Mondiale a Cancerului Pancreatic. În această zi, oamenii își atașează de obicei o panglică violet la ținute pentru a sprijini persoanele care se luptă cu cancerul pancreatic.
Sursa material: Nationaltoday.com
Sursa foto: Pancreatic.org