În perioada 18-24 noiembrie este marcată Săptămâna conștientizării rezistenței la antimicrobiene, World Antimicrobial Awareness Week, inițiată de Organizația Mondială a Sănătății.
Rețeaua de Solidaritate, împreună cu partenerii săi, participă la această campanie prin informări online, pe rețelele sociale și în presă, adresate unui public larg care include persoane fizice, factori de decizie politică, specialiști din domeniul sănătății, industria farmaceutică și sistemul agricol-veterinar. Campania va conține articole informative, relatări din experiența profesioniștilor din Rețeaua de Solidaritate, materiale foto-video dedicate, intervenții Radio/TV, emisiuni LIVE pe paginile Rețelei de Solidaritate și ale partenerilor de campanie.
Rezistența la antimicrobiene (medicamente din care fac parte și antibioticele) apare atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile și paraziții nu mai sunt afectate de acțiunea medicamentelor, astfel încât infecțiile obișnuite devin mai greu de tratat. Ea are un impact direct asupra sănătății umane și animale, afectând major economia deoarece bolile împotriva cărora antibioticele nu mai au efect necesită tratamente mai costisitoare și conduc la scăderea productivității. Aproximativ 33 000 de persoane mor anual în UE din cauza RAM. De asemenea, se estimează că UE are nevoie anual de 1,5 miliarde EUR pentru a acoperi costurile aferente asistenței medicale și pierderile de productivitate. Organizația Mondială a Sănătății a propus un “Plan global de acțiune privind rezistența antimicrobiană”, cu 5 obiective strategice printre care și îmbunătățirea conștientizării și înțelegerii rezistenței la antimicrobiene.
Rețeaua de Solidaritate este o inițiativă transfrontalieră care unește experți și profesioniști din domeniul medical și din cercetare, din țară și din diaspora, care facilitează transferul și schimbul de informații între profesioniști și informează corect și responsabil opinia publică, pe site-ul propriu www.reteauadesolidaritate.com, pe pagina www.facebook.com/ReteauaDeSolidaritate și în mass media.
Despre această campanie s-a vorbit și în cadrul Bucharest Science Festival de miercuri 10 noiembrie, în emisiunea „Cu Bună Știință: Antimicrobienele, o sabie tocită?”, transmisa de Radio Romania Cultural.
Puteți contribui și dumneavoastră la această campanie prin aprecierea și distribuirea acestor informații, prin discuții cu familia, prietenii și comunitatea. Primul pas e conștientizarea existenței rezistenței la antimicrobiene și a faptului că suntem parte din problemă și parte din soluție.