Organizația Mondială a Sănătății (OMS) marchează anual, la 4 martie, Ziua mondială a obezității, cu scopul de a atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă obezitatea și pentru a crește gradul de conștientizare asupra importanței prevenirii acestei boli și a tratării sale.

În 2025, sloganul sub care se desfășoară campania de informare a OMS este ‘Changing Systems, Healthier Lives’ (‘Schimbarea sistemelor, vieți mai sănătoase’) menționează www.worldobesityday.org.

De prea mult timp, răspunsurile la criza obezității s-au concentrat asupra indivizilor. Este timpul să ne îndreptăm atenția către sistemele care eșuează. Sistemele de sănătate, sistemele guvernamentale, sistemele alimentare, mass-media și mediile în care lucrăm și trăim. Toate aceste sisteme contribuie la creșterea ratelor de obezitate în întreaga lume. Trebuie să lucrăm împreună pentru a solicita schimbarea acestor sisteme, mai arată sursa citată.

De asemenea, trebuie să recunoaștem obezitatea ca o boală complexă și cronică și una care este, de asemenea, un motor al altor boli. Acțiunea împotriva obezității este un pas esențial în reducerea poverii globale a altor boli cronice, inclusiv diabetul, bolile de inimă și cancerul. Împreună, guvernele, profesioniștii din domeniul sănătății, publicul pot transforma sistemele și pot construi un viitor mai sănătos pentru oamenii din întreaga lume, menționează www.worldobesityday.org.

Aceeași sursă mai arată că până în anul 2035 se estimează că 1,9 miliarde va fi numărul de oameni din întreaga lume care vor trăi cu obezitate, obezitatea infantilă va crește cu 100%, 1 din 4 oameni va trăi cu obezitate, iar numărul de adulți supraponderali ori obezi se va dubla.

Din 2021, a fost creat un grup consultativ global pentru a proiecta și difuza campaniile de Ziua mondială a obezității. Supraponderabilitatea și obezitatea constituie acumulări anormale sau excesive de grăsimi, iar indicele de masă corporală (IMC – raportul greutății în kg la pătratul înălțimii în metri) se utilizează pentru clasificarea excesului de greutate și a obezității la adulți.

Conform OMS, IMC mai mare sau egal cu 25 este supraponderabilitate, iar IMC mai mare sau egal cu 30 este obezitate. Timpul petrecut la televizor, în fața calculatorului, lipsa activității fizice și o alimentație bogată în grăsimi, zahăr și sare reprezintă cele mai frecvente cauze de creștere a numărului de persoane cu obezitate, mai arată www.worldobesityday.org.

Excesul de greutate și obezitatea pot fi prevenite, în primul rând, prin alimentație, evitând dulciurile concentrate, sucurile carbogazoase, mâncarea de tip fast-food, produsele procesate cu conținut ridicat de zahăr și grăsimi, alegând consumul de legume și fructe, de cereale integrale, practicarea de activități fizice. AGERPRES