Ziua Mondială a Obezității este sărbătorită în fiecare an în data de 4 martie de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu scopul de a crește la nivel global gradul de conștientizare asupra prevenirii și gestionării obezității. Obezitate este considerată epidemie globală.
Obezitatea este una dintre cele mai mari provocari ale sistemului actual de sănătate la nivel mondial, întrucât se datorează unor factori multipli, unii fiind in afara controlului nostru-factori genetici, hormonali sau de mediu. Este declarată ca fiind o boala cronică, cu complicații metabolice sau non-metabolice, care trebuie evaluate, monitorizate și tratate de către o echipe de medici multidisciplinare.
Peste 800 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de obezitate.
Se estimează că până în 2025 consecințele medicale ale obezității vor costa peste 1 trilion de dolari. Se așteaptă ca obezitatea infantilă să crească cu 60% în următorul deceniu, ajungând la 250 de milioane până în 2030.
Anul acesta se dorește să se crească gradul de conștientizare și să se îmbunătățească înțelegerea cauzelor fundamentale ale bolii dar și a acțiunilor necesare pentru a le aborda.
În contextul actual persoanele care trăiesc cu obezitate sunt de două ori mai susceptibile de a fi spitalizate dacă sunt testate pozitiv pentru COVID-19.
Asociația europeană pentru studiul obezității (EASO) și Coaliția europeană pentru persoanele care trăiesc cu obezitate (ECPO) organizeză și un eveniment la nivel mondial, unde se reunesc specialiști din toate colțurile lumii și pacienți care suferă de obezitate.
Detalii despre eveniment găsiți pe https://www.worldobesityday.org/