Diabetul de tip 2 are o componentă genetică mare, dar dezvoltarea afecțiunii este influențată și de factorii de mediu, inclusiv de caracteristicile zonei în care locuiește o persoană.
Cercetătorii nu pot spune cu certitudine că orice factor individual de mediu cauzează în mod direct diabetul de tip 2, dar studiile au găsit legături care sugerează că unii factori joacă un rol în dezvoltarea acestuia.
Se crede că diabetul de tip 2 rezultă dintr-o interacțiune a factorilor de risc biologici, comportamentali și de mediu. Mediul în care trăiește o persoană poate influența alți factori de risc. De exemplu, unii factori de risc biologic pentru diabetul de tip 2 sunt obezitatea abdominală și hipertensiunea arterială. Factorii de risc comportamentali includ lipsa activității fizice și o alimentație care contribuie la creșterea nivelului de zahăr din sânge. Factorii de mediu, oraș sau acccesul la alimente de bună calitate pot contribui la acești alți factori de risc.
Pe de altă parte, un mediu care susține un stil de viață sănătos poate reduce unii dintre factorii de risc biologici și comportamentali.
Factorii de risc de mediu pentru diabet tip 2 sunt:
Poluarea
Există unele dovezi care sugerează că o poluare mai mare a aerului, în special expunerea la dioxid de azot (NO2) și particule (PM2,5), poate contribui la un risc crescut de diabet de tip 2. S-a demonstrat că poluarea aerului modifică funcția endotelială (celulele care căptușesc vasele de sânge), crește adiposul (grăsimea corporală) și inflamația sistemică și declanșează rezistența la insulină. De asemenea, este asociat cu obezitatea și hipertensiunea arterială. Acest lucru poate contribui la riscul de diabet de tip 2.
Zona geografică
Ratele diabetului zaharat de tip 2 sunt în creștere la nivel mondial, dar cresc în mod deosebit rapid în țările cu venituri mici și medii.
Peste 60% din cazurile globale de diabet se află în Asia. Numărul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani din Asia care trăiesc cu diabet este de așteptat să crească la aproximativ 180 de milioane în 2025, comparativ cu aproximativ 114 milioane în 2007.
Clima
Schimbările climatice afectează negativ persoanele cu diabet zaharat în mai multe moduri, inclusiv:
- Creșterea morbidității și mortalității, în special pentru cei cu probleme cardiovasculare
- Deshidratare crescută în timpul sezoanelor de căldură extremă (persoanele cu diabet sunt mai predispuse la deshidratare)
- Evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi uraganele și inundațiile, pot perturba aprovizionarea cu alimente (limitând astfel opțiunile de alimente sănătoase) și accesul la îngrijire și tratament.
Acces la alimente sănătoase
Disponibilitatea și accesibilitatea alimentelor sănătoase influențează obiceiurile alimentare. Un studiu de cohortă a constatat că riscul de diabet de tip 2 a scăzut cu 37% în rândul celor cu cel acces la alimente sănătoase, comparativ cu cei cu cei care nu aveau această pobibilitate.
Infrastructura
Mediul în care o persoană își petrece cea mai mare parte a timpului poate influența factorii care influențează riscul de diabet de tip 2.
Activități fizice precum mersul pe jos
Posibilitatea de mers pe jos se referă la cât de favorabilă este locația pentru a se putea desfășura aceastp activitate. Unele cercetări au găsit o legătură între locuința într-o zonă cu un nivel mai ridicat de accesibilitate pe jos și un risc mai scăzut de diabet de tip 2.
Mulți dintre factorii de risc pentru diabetul de tip 2 sunt prevenibili sau modificabili, dar asta nu înseamnă că evitarea acestora este ușoară.
A urma o dietă echilibrată, a rămâne activ din punct de vedere fizic și a a menține o greutate sănătoasă, sunt măsuri care le pot fi luate din timp și care contribuie în mare măsură la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2.
Material preluat și tradus de pe https://www.verywellhealth.com/environmental-risk-factors-for-type-2-diabetes-6537605.