Versiunea interactivă a noului World Heart Report 2024 – Raportul Mondial al Inimii este disponibilă din aceste zile și dezvăluie amploarea crizei de sănătate cauzată de poluare.

World Heart Report 2024 avertizează că mai mult de jumătate din cele aproape 7 milioane de decese din cauza poluării aerului sunt cauzate de afecțiuni cardiovasculare. Nivelurile de calitate a aerului abia s-au îmbunătățit, în ciuda măsurilor recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, ducând la moartea a 1,9 milioane în fiecare an din cauza bolilor de inimă și la puțin sub un milion din cauza accidentelor vasculare cerebrale, doar din cauza poluării aerului.

Noul Raport este disponibil aici: https://world-heart-federation.org/report2024.

Toată lumea este expusă la poluarea aerului, de-a lungul vieții, indiferent de locul în care locuiește.

Expunerea la poluarea aerului este legată de exacerbarea tuturor bolilor cardiovasculare majore (BCV). Aproape 70% din cele 4,2 milioane de decese în 2019 atribuite poluării aerului înconjurător au fost cauzate de afecțiuni cardiovasculare, în special de boala cardiacă ischemică (IHD) (1,9 milioane de decese) și accident vascular cerebral (900.000 de decese).

Din cele 3,2 milioane de decese atribuite poluării aerului casnic în 2019 – 1 milion de decese au fost cauzate de IHD și 700.000 de accident vascular cerebral. La nivel global, 22% dintre decesele cauzate de IHD și 15% din cauza accidentului vascular cerebral au fost atribuite poluării aerului în 2019.

Sănătatea inimii și poluarea

Deoarece bolile cardiovasculare sunt cauza principală a morții la nivel global, expunerea la poluarea aerului şi efectele sale asupra sistemului cardiovascular sănătatea reprezintă o provocare pentru sănătatea la nivel global. În cadrul tabloului global privind poluarea aerului și bolile cardiovasculare avem diferențe semnificative la nivel regional și de țară.

Deși toată lumea este expusă la poluare, țările cu venituri mai mici poartă o povară disproporționată. Regiuni din afara Americii și Europei au experimentat creșteri semnificative ale bolii cardiace ischemice și numărului de decese prin accident vascular cerebral atribuite poluării aerului înconjurător, din 2010 până în 2019. În aceeași perioadă Europa a înregistrat scăderi în numărul de decese din ambele condiţii.

Țările cu venituri mai mici experimentează un impact mult mai mare a poluării aerului din gospodărie asupra sănătății. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că peste 2 miliarde de oamenii din întreaga lume încă se bazează pe combustibili poluanți, cum ar fi lemnul, cărbunele sau deșeuri de cultură, asociat cu sobe ineficiente pentru gătit.

Este urgent și extrem de important ca în aceste condiții să vorbim despre urgența elaborării unei strategii cuprinzătoare, care să atenueze poluarea aerului și efectele profunde ale acesteia cu consecințe asupra sănătății, societății și economiei.

Din fericire avem și câteva puncte luminoase, inițiative exemplare de combatere a poluării aerului la nivel național și urban, dar acestea sunt prea puține și la distanță.

Federația Mondială a Inimii (WHF) – cu membrii săi din peste 200 de fundații ale inimii, societăți științifice și organizații de pacienți din peste 100 de țări — se angajează nu numai să promoveze politici și acțiuni care protejează sănătatea cardiovasculară, dar pledează pentru eforturi urgente de a opri unii dintre contributorii majori la poluarea aerului, și anume, criza climatică și emisiile de combustibili fosili.

Iată mecanismul prin care poluarea afectează inima: 

Doar 14% dintre state au avut scăderi mari ale nivelului de poluare în perioada 2010 – 2019, majoritatea neînregistrând modificări sau marcând chiar creșteri.

Cel mai mare declin relativ a fost observat în majoritatea țărilor din Europa (între 25% și 30% schimbare relativă), în timp ce creșterile cele mai mari s-au înregistrat în Angola (12,2%), Cabo Verde (10,3%), Liberia (8,9%), Sierra Leone (8,5%) și Palau (8,2%).

Proporția efectelor poluării aerului asupra diferitelor tipuri de deces 

  • Boala cardiacă ischemică – 46,3%
  • Accident vascular cerebral – 22,3%
  • Boală pulmonară obstructivă cronică – 13,8% 
  • Cancere pulmonare, de trahee sau bronhii – 4,6%
  • Infecții ale căilor respiratorii inferioare – 13%

Grupuri și persoane cu risc crescut 

Anumite grupuri și persoane sunt mai susceptibile la efectele negative ale poluării aerului asupra sănătății: persoanele însărcinate; cei cu afectiuni pulmonare sau cardiace sau cei cu obezitate, hipertensiune arterială sau diabet.

  1. Sarcina: Expunerea la poluarea aerului în timpul sarcinii este legată de efectele asupra mamei, inclusiv  tulburări hipertensive în sarcină și diabet gestațional, dar este asociată și cu rezultate adverse la naștere, cum ar fi nașterea prematură, greutatea scăzută la naștere și, în unele situații, chiar pierderea sarcinii. Expunerea in utero la poluarea aerului a fost legată de efecte asupra sănătății copilului mai târziu în viață, inclusiv riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.
  2. Obezitate și diabet: Există dovezi tot mai serioase care arată că poluarea aerului este legată atât de obezitate, cât și de diabet. Expunerea la poluarea aerului este asociată cu procesarea incorectă a glucozei, creșterea rezistenței la insulină, prevalența crescută a diabetului zaharat și riscul de deces din cauza diabetului zaharat din cauza expunerii pe termen lung la poluare. Având în vedere prevalența afecțiunilor cardiovasculare la pacienții cu diabet și obezitate, efectele poluării aerului la persoanele obeze și diabetice sunt susceptibile de a provoca indirect niveluri semnificative de morbiditate și mortalitate.
  3. Hipertensiune: Există dovezi solide că atât expunerea pe termen scurt, cât și pe termen lung la poluarea aerului crește tensiunea arterială, incidența și prevalența hipertensiunii arteriale, precum și evenimentele clinice hipertensive.
  4. Fumatul: Poluarea aerului este a doua cauză de deces din cauza bolilor netransmisibile (BNT) după fumat. Studiile sugerează că poluarea aerului și fumatul se bazează una pe cealaltă pentru a avea efecte cardiovasculare combinate. O reducere substanțială a evenimentelor cardiovasculare – inclusiv la persoanele nefumătoare – a fost observată în urma interzicerii țigărilor în locuri publice în multe state.
  5. Zgomot, lumină, temperatură și microplastic: Se estimează că 113 milioane oameni trăiesc în locuri cu niveluri de zgomot din trafic dăunătoare sănătății. Expunerea la zgomot a fost asociată cu creșterea riscului de mortalitate și morbiditate cardiovasculară, inclusiv IHD, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral. Un studiu recent a identificat nano-plastice în plăcile aterosclerotice, care au fost asociate cu un risc mai mare de evenimente cardiovasculare și deces.

Poluarea și activitatea fizică

Numărul global de decese cauzate de accident vascular cerebral datorate poluării aerului a crescut cu doar 1% din 2010 până în 2019, deși cu variații regionale semnificative.

Creșteri au fost observate în regiunile Africa, Asia de Sud-Est și Estul Mediteranei, în timp ce Europa a cunoscut o scădere de 25,3%, iar regiunile Americii și Pacificului de Vest au înregistrat reduceri mai mici.

Nivelurile ratelor de mortalitate prin accident vascular cerebral standardizate pe vârstă, atribuite poluării aerului, au scăzut în toate regiunile din 2010 până în 2019. Regiunile din estul Mediteranei, Africa și Asia de Sud-Est au înregistrat o reducere medie anuală de aproximativ 1%. Restul regiunilor au înregistrat reduceri medii anuale de 2,6-3,3%.

Nu există o diferență semnificativă între bărbați și femei în distribuția regională a deceselor cauzate de IHD atribuite poluării aerului, cu excepția regiunii Europe, unde proporția deceselor de sex feminin prin IHD a fost mai mare (22,5%) decât decesele bărbaților (17%).

În ceea ce privește decesele cauzate de accident vascular cerebral atribuite poluării aerului, aproape 50% din totalul deceselor bărbaților la nivel mondial au avut loc în Pacificul de Vest, comparativ cu 40% din totalul deceselor feminine la nivel mondial. La fel ca și în cazul IHD, proporția mortalității în rândul femeilor cauzate de AVC atribuită poluării aerului în regiunea Europei a fost mai mare decât a bărbaților (13,4% față de 8,8%).

Mai multe cifre și detalii sunt disponibile în Raportul World Heart Report 2024 – accesibil AICI: https://world-heart-federation.org/report2024.