Pe 17 martie 2021, începând cu ora 11:00, dr. Ștefan Busnatu a deschis cea de-a doua sesiune online a proiectului Școala Inimii prezentând medicul invitat, pe dr. Andreea Lăcraru, medic cardiolog la Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență “Bagdasar-Arseni”.
Evenimentul a putut fi urmărit pe Facebook, unde pacienții au avut posibilitatea să adreseze întrebări invitatei, plecând de la tema dezbătută, Insuficiența cardiacă – generalități, semne și simptome de alarmă.
Sesiunea medical-educativă înregistrată poate fi urmărită pe pagina de Fb Dr. Ștefan Busnatu
”Insuficiența cardiacă poate fi întârziată sau prevenită”, evidențiază cardiologul Andreea Lăcraru. Există factori de risc modificabili asupra cărora putem interveni:
- renunțatul la fumat;
- reducerea consumului excesiv de alcool;
- menținerea unei greutăți corporale normală (regim cu alimente sărace în grăsimi, sare, dulciuri, carne slabă, pește, legume, fructe + evitarea sedentarismului)
De asemenea, medicul subliniază faptul că ”Persoanele aflate la risc înalt cum sunt vârstnicii ar trebui să se vaccineze antigripal pentru a preîntâmpina infecțile pulmonare, deoarece acestea pot duce la decompensarea afecțiunilor cardiace.”
Cei interesați au lansat întrebări în comment-urile transmisiei live pe Fb, printre altele, despre înfundarea vaselor de sânge și despre posibilitatea moștenirii insuficienței cardiace.
”Boala cardiacă ischemica ce presupune acele vase înfundate pot cauza apariția infarctului miocardic. Disecții ale vaselor coronare, dezechilibrul cerere-ofertă oxigen la nivel miocardic, predispoziția familială, persoanele cu hipercolesterolemii pot face infarct miocardic.”
Privind moștenirea familială, dr. Andreea Lăcraru, precizează că există factori de risc importanți ce trebuie atent monitorizați. Un consult la medicul cardiolog, o ecografie cardiacă, sunt primordiale în menținerea sub control a factorilor de risc la persoanele cu predispoziție cardiacă familială.
De asemenea, dr. Ștefan Busnatu întărește cele precizate de invitată recomandând pacienților ca după împlinirea vârstei de 35-40 de ani să se programeze pentru un screening cardiovascular întrucât prevenția este mai importantă decât tratarea: ”Factorii de risc trebuie controlați din timp, înainte de a fi diagnosticați cu o boală. Mai bine prevenim decât să intervenim.”
În timpul alocat răspunderii la întrebările lansate de pacienți, medicii au ținut să atragă atenția acestora, asupra faptului că scopul acestor întâlniri online nu este acela de a face prescripții medicale, deoarece medicamentele se prescriu doar în urma unor investigații la medicul specialist.
Următoarea sesiune online Școala Inimii va fi transmisă live pe Fb Dr. Ștefan Busnatu, miercuri, 24 martie 2021.