“Ordinul Ministerului Sănătății cu amendamentele ulterioare ale Ministrului nu sunt explicite, nu precizează în amănunt cum să procedăm și cred că sunt așa pentru a ne da posibilitatea să aplicăm tratamentul cât mai în folosul pacienților”, a declarat pentru portalul MedicalManager Abil. Dr. Alexandru Călin Grigorescu, Medic primar oncologie medicală la Institutul Oncologic București, membru al Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, referindu-se la efectele Ordinului nr. 74553/ 07.04.2020, semnat de secretarul de stat Raed Arafat.
Acesta menționează că încerce să respecte recomandările Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO), care recomandă ca tratamentele adjuvante sub forma de tablete să fie continuate prin transmiterea on line a rețetelor, iar controalele periodice, dacă nu pot fi amânate, pot fi realizate întrucâtva prin telemedicină.
“Tratamentele pacienților oncologici cu stare generală bună, dar cu un cancer avansat, nu trebuie întrerupte deoarece pot duce la evoluția ireversibilă a cancerului. ESMO recomandă luarea deciziei pentru fiecare caz în parte, conform conceptului medicinei care pune în centrul omul”, amintește Abil. Dr. Alexandru Călin Grigorescu.
Acesta subliniază că, de exemplu, numai de cancer pulmonar mor peste 7.000 de oameni pe an în România, deci nu ne putem permite să amânăm chimioterapia acolo unde este necesară.
“De asemenea, medicamentele utilizate sunt foarte scumpe și dacă am întrerupe chimioterapia le-am irosi fără să ajungem la un rezultat terapeutic bun”, conchide specialistul oncolog.
Precizările DSU
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, miercuri, cu o serie de precizări referitoare la acest Ordin: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.