Gestionarea diabetului de tip 1 poate fi copleșitoare pentru copii și familii. Pe măsură ce copiii învață să trăiască cu boala, mulți își reduc vizitele la nutriționiști. Alții se confruntă cu bariere precum nesiguranța alimentară, care fac dificilă menținerea unei diete echilibrate. Fără sprijinul profesional adecvat și accesul la alimente sănătoase, sănătatea generală a copiilor și gestionarea diabetului pot avea de suferit.

Dr. Katharine Garvey, director al Programului de Diabet pentru Copii din Boston, și echipa sa își propune să ajute endocrinologii să înțeleagă mai bine – și să abordeze – aceste lacune în îngrijirea diabetului de tip 1 la copii.

 

Înțelegerea lacunelor în planul de nutriție

Dieteticienii joacă un rol important în a ajuta copiii cu diabet zaharat de tip 1 să își gestioneze starea prin terapia nutrițională medicală (MNT). În programele MNT, dieteticienii adaptează strategiile de nutriție și activitate fizică pentru a satisface nevoile individualizate ale copilului și ale familiei lor, pentru a-și gestiona nivelul de glucoză din sânge și a rămâne alimentat corespunzător pentru viața de zi cu zi. Pe măsură ce copiii cresc și nevoile lor nutriționale se schimbă, dieteticienii pot adapta acele strategii în consecință.

„Avem aceste recomandări generale conform cărora terapia nutrițională este importantă; este o parte majoră a îngrijirii diabetului”, explică Erin N. Gordon, specialist în nutriție clinică în Programul pentru diabet. „Cu toate acestea, avem un număr destul de scăzut de pcienți implicați în programele de nutriție.”

Pentru a afla mai multe despre această discrepanță, Gordon și colegii ei au chestionat părinții și tutorii pacienților Boston Children cu diabet de tip 1. Ei au descoperit că familiile cu copii diagnosticați de curând cu diabet zaharat – în decurs de trei ani de la diagnosticare – au mai multe șanse să găsească serviciile de nutriție utile. Aceste familii apreciază îndrumările privind gestionarea dietei copilului lor, deoarece au mai puțină experiență în gestionarea glicemiei și complexităților dietetice ale diabetului de tip 1. Cu toate acestea, familiile care au copii care se confruntă cu boala mai mult timp (trei ani sau mai mult) au considerat adesea că informațiile furnizate la vizitele de nutriție sunt prea de bază și că vizitele în curs nu ar fi la fel de utile. Dincolo de asta, familiile copiilor cu diabet zaharat sunt adesea copleșite de întâlnirile medicale frecvente.

În timp ce părinții au recunoscut importanța nutriției, implicarea adolescenților în programele de nutriție s-a dovedit dificilă. Mulți respondenți au fost de acord că întâlnirile pentru nutriție au fost mai puțin utile sau mai puțin semnificative în timp.

„Familiile cu adolescenți recunosc importanța nutriției, dar implicarea lor, pe măsură ce trece timpul, nu se corelează neapărat cu aceasta”, explică Erin. „Trebuie să ne gândim cum să procedăm cu adolescenții și cum să facem aceste întâlniri mai eficiente.”

 

Nutriția adecvată este esențială pentru gestionarea glicemiei

Insecuritatea alimentară afectează aproape unul din cinci copii în SUA. Pentru copiii cu diabet zaharat, mizele sunt și mai mari: nutriția adecvată este esențială pentru gestionarea glicemiei, iar accesul inconsecvent la alimente sănătoase poate duce la niveluri imprevizibile de glucoză, provocarea controlului diabetului și creșterea stresului pentru familii.

Într-un al doilea studiu, Dr. Erinn T. Rhodes și colegii săi au efectuat două sondaje privind screening-ul pentru insecuritatea alimentară: unul care a implicat părinții și tutorii pacienților din Programul pentru diabet și altul concentrându-se pe furnizorii de servicii medicale din Programul pentru diabetici, inclusiv pe educatori ai asistentelor medicale în diabet. Programul pentru diabet a planificat sondajele pentru a ghida dezvoltarea unui program de screening pentru insecuritatea alimentară.

„Am descoperit că majoritatea furnizorilor au raportat că nu efectuează screening-ul de rutină pentru insecuritatea alimentară”, explică ea.

Construirea unui sistem mai bun

Ce pași trebuie să urmeze echipele pentru a aborda aceste lacune în îngrijire fără a copleși familiile pacienților sau furnizorii acestora?

Dr. Garvey și echipa sa au încercat să răspundă și la această întrebare. Ei au dezvoltat un model cuprinzător, adaptabil pentru îngrijirea pacienților, conceput pentru a dota pacienții și familiile cu instrumentele și resursele de care au nevoie pentru a înțelege și a satisface mai bine nevoile lor nutriționale. Modelul lor include:

  • Materiale educaționale și cursuri de grup adaptate familiilor, acoperind o gamă largă de subiecte, de la nutriția de bază până la concepte avansate, cum ar fi gestionarea meselor bogate în grăsimi și proteine ​​și interpretarea tendințelor de monitorizare continuă a glicemiei.
  • Oportunități de dezvoltare profesională pentru dieteticieni și furnizori, inclusiv instruire regulată privind gestionarea avansată a diabetului, insecuritatea alimentară și strategiile de abordare.
  • Instrumente și resurse pentru sprijinirea familiilor, ghiduri de resurse alimentare comunitare și trimiteri către echipe de asistență socială și nutriție pentru sprijin suplimentar atunci când este necesar.

„Nutriția este întotdeauna în prim plan. O mare parte din atenție, în ultimii ani, s-a concentrat pe tehnologia diabetului și atragerea oamenilor pe dispozitive avansate, care schimbă viața. Dar cred că ne arată și că, la sfârșitul zilei, ne întoarcem la mâncare. Pentru a gestiona optim această afecțiune, trebuie să înțelegeți principiile de nutriție și să le puteți aplica” spune dr. Garvey.

 

Sursa: Answers.childrenshospital.org