În perioada 16-17 septembrie a avut loc la București evenimentul Across Heart Failure – Expert Meeting 2022, organizat de compania Boehringer Ingelheim. Aflat la prima ediție din România, evenimentul este deja unul de tradiție la nivel internațional, reunind anual, sub egida Academiei pentru Riscuri Cardiovasculare, Obiective și Studii de Siguranță în Insuficiența Cardiacă, cei mai buni specialiști din domeniu.

În cadrul evenimentului din acest an de la București, lectori prestigioși din România și din străinătate au subliniat noua eră care se deschide pentru pacienții cu insuficiență cardiacă, ca urmare a tratamentului cu Empagliflozin (cu denumirea comercială Jardiance), fiind prezentate principalele beneficii ale acestui tratament, cât și importanța unui tratament cât mai precoce în atingerea celor mai bune rezultate pentru acești pacienți.

Prof. Dr. Ovidiu Chioncel, Profesor Universitar Doctor la UMF Carol Davila, Șef secție cardiologie 1 și USTACC la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, a declarat cu această ocazie: „Insuficiența Cardiacă rămâne o suferință cu prognostic sever, asociată unui număr inacceptabil de mare de decese și reinternări. Inițierea acestui tratament oferă șansa prelungirii vieții pacienților cu Insuficiență Cardiacă. Indiferent de stadiul de evoluție a Insuficienței Cardiace sau a tipului și severității afectării structurale cardiace, tratamentul cu Empagliflozin reduce semnificativ rata evenimentelor adverse, păstrând un profil de siguranță excelent. Beneficiile apar rapid, în primele săptămâni de la inițierea terapiei și se mențin consistente pe o perioadă lungă.”

La rândul său, Profesorul Dragoș Vinereanu, Presedinte al Fundației Române a Inimii, a considerat că: “Dacă ne uităm pe întreg spectrul insuficienței cardiace, în studiile EMPEROR-Reduced (în insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă) și EMPEROR-Preserved (în insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată), constatăm că rezultatele sunt similare pe reducerea deceselor de cauză cardiovasculară și a spitalizărilor pentru insuficiență cardiacă. Totodată, rezultatele sunt similare pe ceea ce ne interesează foarte mult la pacienții cu insuficiență cardiacă, și anume ameliorarea calității vieții acestora. Astfel, în toate formele de insuficiență cardiacă, efectele Empagliflozin au fost instalate rapid, au fost persistente, semnificative și importante din punct de vedere clinic.”

Jardiance (substanță activă Empagliflozin) reprezintă primul și singurul tratament aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) care a demonstrat reducerea riscului pentru deces cardiovascular sau de spitalizare pentru insuficiență cardiacă, atât la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă (ICFEr), cât și la cei cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată (ICFEp).

Insuficiența cardiacă afectează mai mult de 15 milioane de persoane doar în Europa și peste 60 de milioaen de paicenți lanivel globa.lEa reprezintă  cauza principală  de spitalizare la acești pacienți, cu un număr anual de peste 2 milioane de internări. (i) Se estimează că jumătate din acești pacienți au insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție păstrată (ICFEp) (ii), această patologie fiind singura din medicina cardiovasculară fără alte opțiuni terapeutice aprobate, în baza prevalenței ridicate și a prognosticelor nefavorabile ale pacienților cu acest diagnostic. (iii)

Jardiance este menționat în ghidurile americane la cel mai înalt nivel de recomandare și evidență dintre terapiile disponibile pentru întreg spectrul de fracție de ejecție a ventriculului stâng (FEVS), iar ghidurile terapeutice ale Societății Europene de Cardiologie recomandă acest tratament ca terapie de bază la pacienții cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție redusă (ICFEr), cu sau fără diabet zaharat.

Una din concluziile evenimentului a fost că “Insuficienţa cardiacă este o problemă de sănătate gravă şi complexă şi o cauză majoră a spitalizărilor”, a afirmat Jan Hendrik Sitz, General Manager al sucursalei Boehringer Ingelheim Romania. „Riscul de deces al persoanelor cu insuficienţă cardiacă creşte cu fiecare internare în spital agravând prognosticul acestor pacienți. Jardiance (empagliflozin), singurul tratament aprobat la pacienții cu insuficiență cardiacă pe întreg spectrul de fracție de ejecție, reprezintă o soluție importantă atât pentru comunitatea medicilor cât şi pentru cea a pacienţilor.”

 

Despre insuficiența cardiacă

 Insuficiența cardiacă este o afecțiune progresivă, debilitantă și cu potențial letal care apare atunci când inima nu poate asigura o circulație adecvată pentru a îndeplini necesitățile de sânge oxigenat ale organismului sau, pentru a realiza acest lucru, necesită un volum crescut de sânge, ceea ce duce la acumularea de lichid (congestie) în plămâni și țesuturile periferice (iv). Este o afecțiune extrem de răspândită, care afectează mai mult de 60 de milioane de persoane la nivel global, număr care este preconizat să crească pe măsura îmbătrânirii populației (v).

Despre Boehringer Ingelheim

Dezvoltarea unor medicamente noi se află în centrul activității noastre. Fiind o companie farmaceutică de top la nivel mondial, cu activitatea concentrată pe cercetare, creăm valoare prin inovație, în domenii medicale cu nevoi neacoperite. Fondată în 1885 ca o companie de familie, Boehringer Ingelheim are planuri de dezvoltare pe termen lung. Aproximativ 52 000 de angajați din peste 130 de țări își aduc contribuția în fiecare zi, în cele trei domenii de activitate: Medicină Umană, Medicina Animalelor și Producție Biofarmaceutică cu Contract.

 

Referințe

i Health Policy Partnership. Heart failure policy and practice in Europe. Available at: https://www.healthpolicypartnership.com/app/uploads/Heart-failure-policy-and-practice-in-Europe.pdf Accessed: March 2022.

ii Andersen MJ, Borlaug BA. Heart failure with preserved ejection fraction: current understandings and challenges. Curr Cardiol Rep. 2014 Jul;16(7):501.

iii Butler J, Fonarow G, Zile M, et al. Developing therapies for heart failure with preserved ejection fraction: Current State and Future Directions. JACC Heart Fail. 2014 Apr;2(2):97–112.

Shah SJ, Borlaug B, Kitzman D, et al. Research priorities for heart failure with preserved ejection fraction. Circulation. 2020;141:1001–26.

iv American Heart Association. Types of Heart Failure. Available at: https://www.heart.org/en/health-topics/heart- failure/what-is-heart-failure/types-of-heart-failure. Accessed: August 2

v Andersen MJ, Borlaug BA. Heart failure with preserved ejection fraction: current understandings and challenges. Curr Cardiol Rep. 2014;16(7):501.

GBD 2017 Disease and Injury Incidence and Prevalence Collaborators. Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 354 diseases and injuries for 195 countries and territories, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet. 2018;392(10159):1789–858.