Persoanele cu diabet pot dezvolta numeroase afecțiuni ale piciorului. Chiar și cele mai banale situații pot duce la complicații severe.
Problema cel mai des întâlnită se numește neuropatie, adică afectarea nervului. Aceasta produce senzații de furnicături, durere (arsuri sau înțepături), sau slăbiciune a piciorului. Poate duce și la pierderea sensibilității la picior, astfel că accidentările și rănirile pot trece neobservate. Alte probleme pot fi cauzate de circulația deficitară a sângelui și de deformări ale piciorului sau degetelor.
Neuropatia
Deși poate durea, afectarea nervului poate însemna și reducerea capacității de a simți durerea, căldura sau răceala. Pierderea sensibilității înseamnă că de multe ori putem să nu simțim că ne-am lovit la picior. Am putea umbla o zi întreagă cu o pietricică în pantof, fără să ne dăm seama și fără să simțim eventuala bășică formată. E posibil să observăm rana piciorului doar când pielea se infectează.
Nervul afectat poate conduce și la deformări ale labei piciorului sau a degetelor. Nu vă chinuiți să trageți pe picioarele deformate pantofi obișnuiți, ci cereți medicului să vă recomande pantofi terapeutici.
Modificări ale pielii
Diabetul poate provoca schimbări ale pielii piciorului. Uneori pielea poate deveni foarte uscată, se poate coji sau poate crăpa. Toate acestea din cauză că nervii care controlează uleiurile și umiditatea piciorului nu mai funcționează.
După baie, uscați piciorul și păstrați umiditatea rămasă prin aplicarea unui strat subțire de vaselină, cremă de mâini fără parfum sau alte produse asemănătoare.
Nu puneți uleiuri sau creme între degete, pentru că umezeala poate conduce la apariția infecțiilor. Nici nu stați cu picioarele la înmuiat, pentru că acest lucru vă poate usca pielea.
Calusuri
Calusurile apar mai des la persoanele cu diabet, deoarece sub picior se află zone de mare presiune. Calusuri prea proeminente înseamnă că veți avea nevoie de pantofi terapeutici și orteze.
Dacă nu sunt tratate, calusurile pot deveni foarte groase, se pot rupe și transforma răni deschise (ulcerații). Nu încercați să tăiați singuri calusurile sau bătăturile, ci mergeți la un specialist pentru tratament. Nu folosiți nici agenți chimici, care să înlăture aceste zone cu piele îngroșată, pentru că puteți să vă ardeți pielea.
Folosiți zilnic piatra ponce pentru a îndepărta celulele moarte și pentru a ține calusurile și bătăturile sub control. Aplicați loțiunea imediat după ce ați folosit piatra ponce și ați șters pielea.
Ulcere ale piciorului
Ulcerele apar mai des pe talpa piciorului sau la baza degetului mare. Ulcerațiile pe zonele laterale apar, în general, din cauza încălțămintei nepotrivite. Deși nu toate ulcerele dor, trebuie să vă prezentați la medic pentru a evita apariția infecțiilor și a complicațiilor ulterioare, care pot duce chiar la pierderea membrului.
Tratamentul aplicat de medic poate varia, în funcție de ulcerul prezentat. Se pot face radiografii, pentru a se vedea dacă osul a fost afectat sau nu. Medicul poate decide să curețe țesutul mort și infectat, procedură ce are loc la spital. Sau poate decide să ia probe din rana respectivă, pentru a afla ce fel de infecție aveți. Astfel poate recomanda antibioticul potrivit.
Încercați să pășiți cât mai puțin pe zona cu ulcer, pentru că acesta se poate agrava și extinde. Medicul vă poate recomanda pantofi speciali sau orteze pentru a proteja zona afectată.
Dacă ulcerația nu se vindecă și circulația periferică este slabă, este posibil să aveți nevoie de un chirurg vascular. De asemenea, este foarte important să țineți glucoza sub control, deoarece un nivel ridicat al acesteia împiedică lupta cu infecția.
După ce ulcerul se vindecă, aveți grijă de picior, pentru că cicatricile se pot rupe ușor. S-ar putea să aveți nevoie de pantofi speciali, ca să preveniți reapariția rănii.
Circulație deficitară
Circulația deficitară poate slăbi piciorul în lupta cu infecțiile și întîrzie vindecarea. Diabetul face ca vasele de sânge din picior să se îngusteze și să-și piardă elasticitatea. Sunt unele lucruri pe care le puteți face pentru a îmbunătăți circulația periferică: nu fumați, pentru că tutunul duce la îngroșarea vaselor de sânge; țineți sub control tensiunea sanguină și colesterolul.
Dacă aveți picioarele reci, sunteți tentat să le încălziți. Dacă însă picioarele nu pot simți căldura, este posibil să le ardeți cu apă prea fierbinte. Cea mai sigură metodă este să folosiți șosete calde.
Unele persoane simt durere in călcâi atunci când merg repede, urcă un deal sau merg pe o suprafață dură. Acest fenomen se cheamă claudicație intermitentă. Faceți o scurtă pauză și durerea ar trebui să treacă. Dacă aveți aceste simptome, trebuie să nu mai fumați. Unele persoane au nevoie de medicamente pentru a-și îmbunătăți circulația sangvină.
Amputația
Persoanele cu diabet au un risc mult crescut de amputație a unui picior față de alte persoane. Aceasta deoarece mulți diabetici au și boala periferică arterială, care scade fluxul sangvin către picioare. În plus, multe persoane cu diabet suferă și de afecțiuni ale nervilor, ceea ce reduce sensibilitatea piciorului. Toate acestea adunate pot duce ușor la apariția ulcerelor și a infecțiilor care, netratate corespunzător, pot ajunge să necesite amputația membrului afectat.
Încălțămintea potrivită și îngrijirea adecvată a piciorului dau rezultate bune în prevenirea majorității cazurilor de amputație.
O altă amenințare la adresa piciorului diabetic o reprezintă fumatul, care afectează vasele mici de sînge. Astfel circulația prin acestea se diminuează, iar rănile se vindecă mai greu. Multe dintre persoanele cu diabet care ajung la amputație sunt fumători.