Albumina este o proteină, care se găsește în plasma din sânge și în țesuturi. Prezența acesteia în urină poate fi un semn timpuriu de îmbolnăvire a rinichilor.
Rolul albuminei este de a împiedica trecerea fluidelor prin pereții vaselor de sânge în țesuturi. Scăderea cantității de albumină poate avea ca efect scăderea presiunii sângelui, ceea ce duce la acumularea de lichid în țesuturi (edeme). O cauză pentru valori mici ale albuminei poate fi îmbolnăvirea ficatului (acesta secretă albumina).
Prezența albuminei în urină la persoanele cu diabet este un idicator timpuriu al îmbolnăvirii rinichilor. În mod normal, rinichii elimină 24mg de albumină în 24 de ore. Dacă această cantitate crește de la 30 la 300mg într-o zi, vorbim despre microalbuminurie. Valorile de peste 300mg albumină elininată în 24 de ore înseamnă macroalbuminurie. În urină ajung cantități mari de albumină atunci când capilarele rinichilor care filtrează sângele sunt afectate de, spre exemplu cantități mari de glucoză în sânge.
Pentru ca îmbolnăvirea rinichilor în diabet (nefropatie diabetică) să fie identificată cât mai devreme, este nevoie ca pacienții să verifice anual cantitatea de albumină din urină. Medicul poate măsura albumina în urina colectată o singură dată, sau de-a lungul a 24 de ore. Dacă în teste separate, realizate la distanță de 2-4 săptămâni, apar cantități mari de albumină în urină, se poate vorbi despre îmbolnăvirea rinichilor. Altfel, albumina poate apărea în sânge și ca urmare a unui efort fizic intens sau ca urmare a unor infecții ale tractului urinar. Pentru ca diagnosticul de nefropatie diabetică să poată fi certificat, se va testa și sângele pentru clearence creatinină, adică cantitatea de creatinină din plasma filtrată de rinichi într-o anumită perioadă de timp.
Nefropatia diabetică este o complicație des întâlnită în cazul diabetului. Dar mai sunt și alte boli ale rinichilor care apar în diabetul zaharat și care nu dau valori ridicate de albumină în urină. De aceea este important ca, în mod regulat, să fie verificat clearence-ul creatininei, care oferă informații despre starea de sănătate a acestor organe.