Băuturile răcoritoare, cipsurile si mancarea tip fast-food sunt alimente ultraprocesate, mai exact alimente care conțin un număr mare de aditivi și au termen de valabilitate foarte mare datorită conservanților.

Ultimele cercetări arată ca aceste alimente provoaca diabetul de tip 2 si au legatură și cu apariția cancerului, a obezității și bolilor cardivasculare. În ultimele decenii s-a înregistrat, datorită acestor alimente ultraprocesate, o creștere a incidenței diabetului de tip 2.

Bernard Srour, doctor la Centrul de Cercetări în Epidemiologie și Statistică la Universitatea din Paris din Franța și echipa sa de cercetători și-au propus să afle exact legătura dintre diabet si alimentele procesate. Au făcut un studiu ce a presupus examinarea obiceiurilor alimentare la mai mult de peste 100.000 de oameni.

 

Alimentele ultraprocesate și diabetul

Srour și echipa au efectuat un studiu, în care au inclus 104.707 participanți adulți. Dintre acești participanți, 21.800 au fost bărbați, iar 82.907 au fost femei. Studiul a durat 10 ani, din 2009 până în 2019.

Folosind sistemul de clasificare NOVA, cercetătorii au clasificat 3.500 de produse alimentare în funcție de gradul lor de procesare. Au existat patru categorii: alimente neprocesate sau procesate minim, ingrediente culinare, alimente procesate și alimente ultraprocesate.

Srour și colegii lor au găsit o asociere între consumul de alimente ultraprocesate, pe care le-au măsurat în grame pe zi, și riscul de diabet de tip 2.

„În acest studiu o proporție mare de alimente ultraprocesate consumate frecvent a fost asociată cu un risc mare de diabet zaharat de tip 2”, concluzionează autorii.

În Franța și Brazilia, autoritățile de sănătate publică au început deja să încurajeze populația să mănânce alimente procesate minim și să le evite pe cele ultraprocesate ca măsură de prevenție.

Cercetătorii nu au exclus un singur tip de aliment sau ingredient, ci au examinat în schimb efectul cumulat al alimentelor ultraprocesate asupra riscului de diabet de tip 2.

Majoritatea aditivilor din alimentele ultraprocesate „sunt susceptibile de a fi neutre pentru sănătate pe termen lung, iar unele pot fi chiar benefice”, scriu aceștia, dând antioxidanții ca exemplu.

Cu toate acestea, există și alți compuși care s-au dovedit dăunători pentru sănătate.

De exemplu, carrageenanul, un agent de îngroșare și stabilizare, ar putea contribui la dezvoltarea diabetului prin afectarea toleranței la glucoză, creșterea rezistenței la insulină și inhibarea semnalizării la insulină.

Cu toate acestea, aceștia spun că este nevoie de mai multe cercetări  înainte de a trage concluzii despre cum afectează sănătatea acești compuși.

Produsele chimice, cum ar fi ftalatii și bisfenolul A (BPA), care sunt adesea prezente în ambalajele din plastic, pot contamina multe alimente ultraprocesate.

De asemenea, cercetarea a asociat metaboliții care se formează ca urmare a gătitului la temperaturi ridicate, cum ar fi acrilamida și metaboliții acroleinei, cu rezistență la insulină.

„În cele din urmă, hidrogenarea parțială industrială a uleiului poate duce la crearea de acizi grași nesaturați în produsele care conțin uleiuri hydrogenate. Deși sunt încă dezbătute, grăsimile trans au fost asociate cu riscuri crescute de boli de inimă și diabet de tip 2”, menționează autorii studiului.

“Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a înțelege mecanismele biologice care stau la baza studiului prezent”, conchide autorul principal al studiului Bernard Srour.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalNewsToday.com