Consumul frecvent de alimente ultraprocesate poate provoca daune suplimentare persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, avertizează oamenii de știință într-un nou studiu.

Un număr tot mai mare de cercetări conectează consumul excesiv de alimente ultraprocesate cu o serie de probleme de sănătate, de la rate mai mari de boli de inimă la obezitate, tulburări de somn, anxietate, depresie și moarte timpurie.

Consumul de alimente ultraprocesate ambalate, cum ar fi sucurile dietetice, prăjiturile și cerealele, este strâns legat de un nivel mai ridicat de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2, spun vercetătorii de la Universitatea Texas din Austin.

Consumul de alimente încărcate cu aditivi poate duce la un nivel mai mare de glucoză în sânge de-a lungul lunilor, provocând o creștere a unei măsuri numite HbA1C, potrivit studiului publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Noul studiu a corelat obiceiurile alimentare cu controlul zahărului din sânge la persoanele cu diabet de tip 2, o afecțiune în care organismul nu produce suficientă insulină.

„Am descoperit că, cu cât sunt mai multe alimente ultraprocesate în dieta unei persoane, cu atât controlul zahărului din sânge era mai rău. Cu cât alimentele sunt mai puțin procesate sau neprocesate în dieta unei persoane, cu atât controlul acesteia era mai bun,”a spus Marissa Burgermaster, co-autor al studiului.

Studiul a acoperit 275 de adulți afro-americani din Austin, diagnosticați cu diabet de tip 2. Participanții care au consumat mai multe alimente integrale sau alimente și băuturi cu procesare minimă au avut un control mai bun al glicemiei.

O valoare a HbA1C sub 7 într-un test de sânge este considerată ideală pentru cei cu diabet de tip 2. Participanții pentru care alimentele ultraprocesate au reprezentat 20% sau mai puțin din dieta lor au avut, în medie, mai multe șanse de a atinge acest punct, a constatat studiul.

Alimentele procesate conțin de obicei niveluri mai ridicate de zahăr și sodiu, dar oamenii de știință spun că efectele lor asupra sănătății nu pot fi doar din cauza acestor ingrediente.

Ei bănuiesc că utilizarea aromelor sintetice, a coloranților, emulgatorilor, îndulcitorilor artificiali și a ingredientelor similare poate fi de vină, cel puțin parțial. Studiul solicită ca ghidurile alimentare să înceapă să pună mai mult accent pe alimentele ultraprocesate.

„Cercetările ulterioare ar trebui să exploreze dacă există o relație cauzală între procesarea alimentelor și HbA1c și să investigheze mecanismele prin care UPF-urile pot afecta controlul glicemic”, spun oamenii de știință.

 

Sursa: Independent.co.uk