Comportamentul alimentar și îmbunătățirea relației emoționale cu mâncarea sunt reperele din psihonutriție, abordarea pe care cei de la Armura Body o folosesc de zece ani pentru ”a schimba viața oamenilor, nu doar silueta”, după cum a arătat, într-un interviu pentru DespreObezitate.ro, reprezentantul acestui centru, Alin Diaconu, antrenor, psiholog, nutriționist. În opinia acestuia, ”fundamentele remodelării corporale se găsesc în conștientizare, mindset și convingeri”.
Psihonutriția, o abordare profundă pentru o schimbare durabilă
”Am fost mereu pasionat de a dezvolta un stil de viață sănătos. Ceea ce la început era doar pasiune a ajuns ca astăzi să reprezinte un proiect de schimbare a oamenilor. Abordarea pe care noi o folosim de mai bine de 10 ani se bazează pe psihonutriție. Acest lucru presupune că avem în vedere comportamentul alimentar și îmbunătățirea relației emoționale cu mâncarea. Viziunea noastră este aceea de a schimba viața oamenilor, nu doar silueta! Pentru că schimbarea vieții unui om este un proiect laborios și persuasiv, se folosesc instrumente din NLP (programare neurolingvistică) și terapie cognitiv-comportamentală. Formarea mea ca psiholog, nutriționist și sportiv de performanță m-a ajutat să înțeleg că fundamentele remodelării corporale se găsesc în conștientizare, mindset și convingeri. Psihonutriția dezvoltă o abordare profundă pentru o schimbare durabilă!”, a explicat Alin Diaconu.
Meniul standardizat sau ideal pentru toată lumea nu există
”Fiecare om este unic, cu preferințe alimentare diferite și un comportament diferit”, este premisa de la care pornește nutriționistul, în stabilirea unui plan alimentar.
Meniul ideal? Nu există! ”Sunt de părere că nu există un meniu standardizat sau ideal pentru toată lumea. Pentru a răspunde necesităților nutriționale în mod individual, este necesară o abordare personalizată. Aici intervine magia nutriționistului. Alimentația noastră ar trebui să asigure balanța calorică necesară activității și obiectivului specific. Avem nevoie să acoperim sursele de macronutrienți din surse sănătoase. O atenție specială necesită zona de minerale, antioxidanți, vitamine și fibre. O alimentație impusă devine un regim, iar fără o adaptare la un nou stil de viață, șansele sunt mici de a continua acea abordare nutrițională”, a mai explicat Diaconu.
Relația emoțională cu mâncarea
”În psihonutriție căutăm să înțelegem comportamentul alimentar al individului și declanșatorii emoționali. În cadrul ședințelor de consultanță în psihonutriție descoperi relația emoțională cu mâncarea. Decizia de a renunța la anumite alimente necesită o abordare blândă, dar constantă. Suportul și îndrumarea unui coach, mentor sau nutriționist te poate ancora real în obiectiv”, a mai arătat reprezentantul Armura Body.
Calea de urmat: ”Înainte de a renunța la anumite obiceiuri este important să implementăm obiceiuri sănătoase. Ulterior, acestea vor lua locul obiceiurilor nesănătoase nu prin renunțare, ci prin înlocuire. Tot acest proces, necesită timp, răbdare și înțelegere față de tine și corpul tău.”
Educația în materie de alimentație sănătoasă
Transformarea vieții unui om nu este doar despre ”a ști”, ci este despre ”a face”, iar educația este necesară pentru a te înțelege și a învăța să-ți configurezi mesele conform unor principii nutriționale, după cum a arătat Diaconu. ”Noi, aici la Armura Body, de 10 ani, facem lucrurile să se întâmple. Diferența constă în faptul că noi încercăm să punem în valoare cunoștințele teoretice, la nivel practic. În definitiv, ne dorim ca persoanele care intră în contact cu noi să rămână nu doar cu aspecte teoretice, ci cu un stil de viață și beneficii pe termen lung. În acest sens le oferim gratuit consultanță tuturor celor care mănâncă pe fond emoțional sau își doresc să obțină un stil de viață mai sănătos!”, a subliniat Alin Diaconu, antrenor, psiholog, nutriționist, formator, sportiv de performanță la Campionatul Național de Culturism și Fitness.