Componenta de prevenție este baza unei societăți sănătoase, cu alte cuvinte, starea de sănătate a unei populații transpare din programele de prevenție și eficiența lor. Este părerea dr. Anca Pantea-Stoian, Vicepreședinte, Comisia Națională de Diabet și Boli Metabolice, Ministerul Sănătății. Potrivit acesteia, în România, există încercări timide, neorganizate, în acest sens, informațiile legate de prevenția bolilor cronice sunt disipate și, de multe ori, provin din surse ”random”.
”Din perspectiva autorităților, componenta de prevenție poate fi, în primă instanță costisitoare, însă, pe termen lung, aceasta își poate arăta eficiența, în scăderea costurilor/serviciu medical, în scăderea duratei de internare și un consum mai redus de medicamente. Ca și modalitate de aplicare, prevenția la modul general ar trebui să aibă cel putin două componente: una primară, adresată subiecților tineri, și cea secundară, adresată persoanelor care deja au o patologie cronică instalată. Mai mult, educația pentru preventie ar trebui sa înceapă de timpuriu, încă din școlile primare, copiii fiind vectori foarte importanți în familie și în societate, ulterior. Investiția sistemului medical în prevenție este un obiectiv extrem de important, iar educația poplulației în acest sens poate limita, în mod activ, incidența crescută a principalelor boli cronice: bolile cardiovasculare, bolile pulmonare, neoplasmele și diabetul zaharat, boli cu un impact major bugetar”, a explicat reprezentanta Ministerului Sănătății.
În ceea ce privește modul în care România ar putea atinge nivelul mai avansat al altor țări, la capitolul prevenție, dr. Anca Pantea-Stoian a arătat că ”modelele de prevenție sunt validate în țări cu experiență vastă în acest domeniu, însă niciun program nu este perfect, cu atât mai mult, reproductibil în totalitate în România”.
”Trebuie să se bazeze pe o strategie națională, care să aibă cel puțin, așa cum menționam, două componente: primară și secundară. Educația încă din școli este un element important, dar și educația adultului trebuie să fie activă. Alimentația, stilul de viață, consumul de alcool, tutun, sarea în exces par mesaje deja biecunoscute ca elemente ale prevenției primare, dar ele sunt simple mesaje, fără răsunet prea mare în populație. În acest sens, semnalizarea alimentelor, în funcție de calitățile nutritive, spre exemplu, poate fi un bun obiectiv. Combaterea obezității la copil și la adult, prin modificarea stilului de viață și conștientizarea impactului acestei boli cronice, asupra sănătății este tot un exemplu. Ideea de bază este, de fapt, crearea unui cadru legislativ, în care legea prevenției să poată să-și producă efectele”.
Potrivit acesteia, rețeaua de 2,5 milioane de abonati medical poate fi o platformă ideală pentru derularea unor programe de educație și prevenție, atâta timp cât ”orice mijloc, fix sau mobil, care poate aduce pacientul mai aproape de starea de sănătate satisfacatoare este binevenit”. ”Eu aș extrapola puțin ideea și aș merge pe cea de activare a registrului de pacient, SIUI, medic de familie, unde accesul către pacient este unul foarte rapid. De fapt, cele două direcții nu sunt antagonice, ci dimpotrivă, se completează reciproc. Lipsește însă a treia verigă, medicina școlară: cabinetele medicale din școli nu mai există, ele ar trebui revigorate, inclusiv cele de stomatologie pediatrică”, a mai spus dr. Anca Pantea-Stoian.
Context
În România sunt, în prezent, peste un 2,5 milioane de abonamente medicale. În cele peste două decenii de la introducerea sistemului de abonamente medicale pe piața serviciilor private de sănătate din țara noastră, numărul abonaților a crescut în fiecare an. A devenit mai simplu pentru români să aibă grijă de sănătatea lor și după ce s-a stabilit că abonamentele la servicii medicale sunt deductibile, în limita a 400 de euro/persoană/an. Acest beneficiu fiscal se aplică în egală măsură abonamentelor corporate, oferite de companii angajaților, dar și abonamentelor individuale, pentru persoane fizice. Astfel, abonamentele medicale suportate de angajator nu mai sunt considerate beneficii în natură, supuse aplicării impozitului pe venitul din salarii și a contribuțiilor de asigurări sociale, în limita unei sume anuale de 400 de euro/persoană.
Considerând educatia si prevenția ca fiind primii pasi spre sănătate, clinicile private caută să ofere continuu soluții personalizate de prevenție și tratament, atât pentru marile companii, cât și pentru IMM-uri sau pentru abonații individuali. Plecând de la realitatea că fiecare abonat are nevoi și cerințe medicale diferite, privații din sănătate își propun să joace rolul de consultant personal de sănătate, care are expertiza și echipa necesară pentru a oferi cele mai bune recomandări. Pachetele de prevenție oferă: îngrijire medicală primară de calitate, acces continuu și nerestricționat, istoric medical monitorizat, acces la un sistem medical integrat, dezvoltarea sistemului de sănătate și soluții medicale personalizate. Posibilitatea de a fi în contact permanent cu abonații, într-un sistem organizat și administrat de specialiști în domeniul medical, face din sistemul de abonati la servicii medicale o platformă extrem de eficientă pentru a implementa programe de educație și prevenție medicală, cu suportul operatorilor private, care administrează aceste abonamente.