Aproape jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au deficit de vitamine și minerale importante, potrivit unei noi meta-analize.
Cercetătorii din India au reunit date din 132 de studii publicate între 1998 și 2023, care au implicat peste 50.000 de participanți cu diabet de tip 2.
Constatările cheie au inclus:
- Deficitul de vitamina D a afectat 60 % dintre oamenii din studii.
- Deficitul de magneziu a afectat 42%.
- Deficitul de fier a afectat 28 la sută.
- Deficitul de vitamina B12 a afectat 22% în general și 29% dintre persoanele care iau metformină.
- Femeile au avut mai multe șanse de a prezenta deficiență de micronutrienți (49 la sută) în comparație cu bărbații (43 la sută).
Interesant este că prevalența deficienței de micronutrienți în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 a fost de 45 %, dar de 40 % la persoanele cu complicații legate de diabet.
„Deși acest lucru ar putea părea contraintuitiv, ar putea fi atribuit atenției medicale sporite și modificărilor dietetice adesea recomandate persoanelor cu complicații, ceea ce poate duce la o suplimentare mai bună și la corectarea deficiențelor. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a verifica această observație și a explora posibile explicații”, spune Dr. Daya Krishan Mangal, profesor la Universitatea IIHMR din Jaipur, India.
Din cauza lipsei de cercetări relevante, este imposibil să se facă comparații între persoanele cu diabet de tip 2 și populația generală, potrivit cercetătorilor.
”Datele disponibile sugerează că un procent mai mare de persoane cu diabet de tip 2 au deficiențe de vitamine și minerale în comparație cu persoanele sănătoase fără diabet de tip 2”, spune Dr. Dave Bridges, profesor asociat de științe nutriționale și membru al Institutului de Diabet din Michigan.
”Deficiențele de nutrienți găsite în studiu au toate conexiuni diferite cu diabetul de tip 2”, spune dr. Bridges.
Vitamina D
„Se știe de mult timp că vitamina D scăzută este asociată cu risc crescut de diabet și risc crescut de complicații ale diabetului”, spune Bridges.
”Deși a existat o oarecare entuziasm inițial în legătură cu suplimentarea cu vitamina D ca o modalitate de a ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, studiile controlate randomizate nu au arătat că are un mare efect, spune el. Deci, acum, dovezile că vitamina D joacă un rol în cauzarea diabetului de tip 2 sunt destul de slabe”, spune el.
Magneziu
”Studiile observaționale au arătat că persoanele cu aport scăzut de magneziu și niveluri scăzute de magneziu sunt expuse riscului de diabet și complicații ale diabetului”, spune Bridges.
„Magneziul este de fapt foarte important pentru procesarea glucozei în țesutul nostru și, prin urmare, există motive să bănuim că ar putea juca un rol în controlul glucozei. Acest lucru este îmbunătățit deoarece diabetul vă determină să eliminați mai mult magneziu. Rinichii nu mențin nici magneziul”, spune el.
Acest lucru duce la un „cerc vicios”, spune Bridges. „Aveți un nivel scăzut de magneziu vă face să aveți diabet zaharat agravat, iar apoi dacă ați agravat diabetul vă face să eliminați mai mult magneziu, ceea ce vă face să aveți mai puțin magneziu, ceea ce ar putea apoi să vă exacerbeze și mai mult diabetul”, explică el. Spre deosebire de vitamina D, există dovezi că suplimentarea cu magneziu ar putea ajuta la controlul glicemiei, spune Bridges.
B12
Deficitul de vitamina B12 este legat de utilizarea medicamentului metformin, spune Bridges. Metformina este unul dintre cele mai frecvent utilizate medicamente din lume. Se estimează că peste 200 de milioane de oameni iau medicamentul în fiecare zi, mai ales pentru a trata sau a preveni diabetul de tip 2.
„Se știe de foarte mult timp că metformina afectează absorbția vitaminei B12. Aceasta este probabil o mare parte din motivul pentru care acest studiu a constatat că atât de mulți oameni sunt deficienți. Într-o populație sănătoasă, doar aproximativ 3 până la 4% dintre oameni au deficit de vitamina B12, în comparație cu 29% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care iau metformină, spune Bridges.
De ce este important să știm dacă deficiențele de vitamine și diabetul de tip 2 sunt legate?
„Acest studiu subliniază rolul potențial al intervențiilor nutriționale direcționate ca și complementare tratamentelor existente pentru diabet. Abordarea acestor deficiențe ar putea duce la îmbunătățirea controlului glicemic, la un risc mai mic de complicații și la rezultate mai bune asupra sănătății generale,” spune dr. Mangal.
De asemenea, descoperirile sugerează că o monitorizare mai bună a micronutrienților la persoanele cu risc de diabet de tip 2, în special pentru magneziu, poate fi utilă, spune Bridges.
„Aceste deficiențe ar putea fi îmbunătățite prin suplimente, dar recomand întotdeauna să încerci să găsești surse de hrană integrală. Oamenii și-ar putea modifica dieta pentru a găsi alimente care sunt mai bogate în aceste vitamine și minerale pentru a preveni apariția acestor deficiențe”, spune el.
Sursa: Everydayhealth.com