În perioada 1-8 august 2024, Asociația Zi de Bine a organizat o tabără pentru 30 de cupluri părinte-copil, la Straja, județul Hunedoara, în cadrul proiectului “SUNT i̶m̶PERFECT”. Proiectul și-a propus să promoveze comportamente alimentare echilibrate în rândul copiilor și să îmbunătățească relația acestora cu propriul corp, printr-un program complex și interactiv.

Pentru a sprijini copiii în perioada critică în care apar tulburările alimentare și gândurile negative legate de propriul corp, este crucial ca în acest program să fie implicate persoanele cu cea mai mare influență asupra lor: părinții. Alături de specialiști, aceștia sunt singurii care pot contribui real și semnificativ la adoptarea unor comportamente alimentare echilibrate și la dezvoltarea unei imagini de sine pozitive. Prin intermediul proiectului “SUNT i̶m̶PERFECT”, asociația și-a propus să ofere contextul propice pentru educarea și sprijinirea părinților, oferindu-le instrumentele și cunoștințele necesare pentru a recunoaște semnele timpurii ale tulburărilor alimentare și pentru a interveni corect și prompt. Astfel, împreună putem crea un mediu familial sănătos și suportiv, care să contribuie la bunăstarea fizică și emoțională a copiilor.

Imaginea de sine este fundamentală pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil într-un adult echilibrat și sănătos. Iar ce și cum mâncăm poate influența decisiv felul în care se construiește această imagine. E motivul pentru care am ales să facem o astfel de tabără, în care am demontat mituri și credințe vechi despre propriul corp și procesele naturale ale organismului. De asemenea, am identificat credințele limitative și am creat planuri pentru a îmbunătăți atât „reciclarea” mentală, cât și relația părinte-copil, prin optimizarea comunicării”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.

Pentru acest proiect, s-a colaborat cu specialiști de renume precum Dr. Florin Ioan Bălănică, medic în terapie nutrițională și coordonator al Centrului Integrat de Management și Terapie a Obezității Medicover România, și Dr. Ana Nișcoveanu, medic primar neurolog și expert în neuroștiințe. Psihologul Mihaela Ruscior a utilizat metode psihoterapeutice moderne pentru explorare și autocunoaștere. Împreună, acești experți au asigurat un program zilnic intensiv, în cadrul căruia participanții au dobândit cunoștințe valoroase despre nutriție, corpul uman și gestionarea emoțiilor.

Acum beau cafeaua fără zahăr, comparativ cu cele 3 lingurițe pe care le adăugam înainte. Ale, din pachetul de biscuiți, a mâncat doar 2 la gustare, în loc de întregul pachet pe care îl consuma înainte și tot mai dorea. Am continuat să fac mișcare și mâncăm acum conștient, nu din impuls. Vă mulțumesc și vă doresc tot binele din lume!” – a declarat un părinte beneficiar al taberei.

Proiectul “SUNT i̶m̶PERFECT” continuă cu realizarea unui ghid dedicat părinților preocupați de tulburările alimentare ale copiilor. Acest ghid va oferi informații verificate de medici, ajutând părinții să înțeleagă boala, cu toate complicațiile și manifestările ei, și să știe cum să acționeze în cazul în care este necesară o intervenție medicală.