Cercetătorii danezi au identificat anumite substanțe din cafea care ar putea explica de ce băutura preferată a majorităţii europenilor poate contracara câteva boli majore. Cafeaua conține peste 1500 de substanțe, dar cercetătorii danezi au descoperit una, al carei efect este deosebit de promițător pentru reducerea riscului de obezitate, boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

Cafeaua a fost asociată anterior cu mai multe efecte pozitive asupra sănătății. Conform studiilor, cafeaua poate reduce riscul bolilor cardiovasculare, al obezității și al diabetului de tip 2. Această băutura poate face acest lucru deoarece reduce riscul de sindrom metabolic, precursorul diabetului de tip 2.

Având efecte benefice pentru sănătate, ar fi o idee extragerea uneia sau mai multor substanțe benefice din cafea și comercializarea acestora ca suplimente alimentare sau medicamente. Acest lucru ar putea contribui la reducerea epidemiei de obezitate globală accelerată. O problema ar fi aceea că în cafea au fost identificate peste 1500 de substanțe, iar determinarea acelor care sunt cu adevărat benefice a fost imposibilă.

Cercetătorii danezi s-au concentrat pe una care pare promițătoare. Într-o serie de experimente, cercetătorii au examinat efectele diferitelor substanțe din cafea. Deși părăsesc adesea laboratorul fără rezultate pozitive, acum par să fi dat lovitura

“Am descoperit o substanță din cafea care poate fi extrasă și transformată în supliment alimentar. Într-o perspectivă mai largă, un astfel de supliment poate contribui la reducerea obezității și a diabetului de tip 2”, explică cercetătorul care conduce acest studiu, Søren Gregersen, medic primar al Departamentului de Medicină Clinică, Universitatea Aarhus.

 

 

Experimentele efectuate pe şoareci au dus la pierderea a 10% din greutatea corporală

Søren Gregersen și colegii au selectat diferite substanțe din cafea și le-au examinat pentru a afla dacă ajută la scăderea greutății corporale și la reducerea glicemiei. Ei au hrănit 24 de șobolani cu o dietă specială concepută pentru a induce sindromul metabolic. Ei au împărțit șobolanii în trei grupe și au administrat 1) cafea, echivalentul a 4 căni zilnic pentru o persoană; 2) apă; sau 3) o probă a substanțelor țintă extrase din cafea. Această metodă a permis cercetătorilor să examineze efectele compușilor cafestol, acidul cafeic, trigonelina și acidul 5-O-cafeoilchinic.

Cercetătorii au obținut rezultatele în timpul unui studiu de 14 săptămâni în care șobolanii consumau cafea, apă sau diferitele substanțe țintă. În primul rând, studiul a confirmat că scăderea ponderală și , de asemenea, scade glucoza din sânge la șobolani. În timpul celor 14 săptămâni, conținutul de grăsimi din ficat a fost redus la jumătate, acizii grași care circulă în sânge au scăzut, iar greutatea corporală a scăzut cu 8-10% la șobolanii consumatori de cafea. Acești șobolani au fost, de asemenea, mai sensibili la insulină, au consumat mai puține alimente și au avut niveluri scăzute ale glicemiei. “Acest lucru confirmă studiile anterioare care indicau aceste efecte ale consumului de cafea. Conform studiului nostru cafeaua conține mai multe substanțe care îmbunătățesc metabolismul grăsimilor și zahărului”, spune Søren Gregersen.

 

Substanță promițătoare pentru un supliment alimentar

Cercetatorii nu au gasit efectele spceiale ale acidului cafeic, trigonelinei si acidului 5-O-cafeoilchinic. Șobolanii care au consumat aceste substanțe au metabolizat zahăr și grăsimi în mod similar cu șobolanii care consumau numai apă.

Dar cafestolul părea promițător, deoarece șobolanii consumatori de cafestol aveau aproape exact aceleași efecte asupra pierderii în greutate și asupra metabolismului grăsimilor și glucozei, ca șobolanii care consumau cafea.

Cafestolul reprezintă 0,4-0,7% din greutatea cafelei arabice (60-70% din producția globală de cafea), iar cafeaua de presă franceză are cea mai mare cantitate. Filtrul de cafea captează cafestolul în filtru, ajungînd foarte puțin in cana de cafea

“Cafestol pare puternic și eficient în reducerea grăsimii din ficat și sânge și a controlat mai bine glucoza din sânge. Totuși, nu știm încă dacă aceasta este singura substanță care are aceste efecte sau dacă, combinarea mai multor substanțe produce efectele benefice ale cafelei”, explică Søren Gregersen.

 

Experimente la persoanele cu prediabet

Søren Gregersen și colegii săi au decis să studieze în continuare cafestolul și să afle dacă este adecvat pentru a fi extras şi transformat în supliment alimentar sau medicament și dacă poate fi utilizat în lupta împotriva obezității și a diabetului de tip 2. Totuși, aceasta înseamnă experimente care implică oameni.

În prezent cercetătorii lucrează la un protocol pentru un studiu clinic care implica persoanele cu prediabet. Cercetarea asupra cafestolului a avut rezultate pozitive în atenuarea sindromului metabolic. Se speră că acest lucru va influența de asemenea contracararea diabetului de tip 2. Cel puțin asta speră cercetătorii. “Trebuie să găsim bani pentru a efectua un astfel de studiu și, de asemenea, trebuie să investigăm modul în care putem extrage în mod durabil cafestolul din cafea. Cercetarea are multe perspective interesante, iar noi suntem pe calea cea bună”, concluzionează Søren Gregersen.

 

Material preluat integral de pe sciencenews.dk