Peste 1,2 milioane de persoane sunt tratate prin Programul naţional de diabet, însă, în România, mai există peste 900.000 de persoane care au această afecţiune şi nu sunt diagnosticate, a declarat preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Bogdan Timar.
„Datele pe care ne avem ne indică faptul că, în acest moment, sunt tratate prin Programul naţional de diabet în România peste 1.200.000 de persoane care iau în momentul de faţă o reţetă pentru diabet zaharat, ceea ce reprezintă aproximativ 6,5% din populaţia ţării noastre. Pe baza datelor epidemiologice, putem estima că în ţara noastră există sau mai există încă peste 900.000 de persoane care au diabet zaharat şi nu ştiu că au diabet zaharat, ceea ce (…) se încadrează în tendinţa ce există la nivel global. Practic, aproximativ 5% din populaţie are modificări caracteristice diabetului zaharat ce încă nu sunt diagnosticate sau sunt diagnosticate şi încă nu urmează tratament pentru diabetul zaharat”, a explicat Timar, într-o conferinţă de presă organizată în contextul Zilei Mondiale a Diabetului.
Potrivit acestuia, la nivel global, pentru fiecare persoană cunoscută a avea diabet zaharat mai există încă o persoană care are această afecţiune şi nu ştie sau nu se tratează. „E un lucru uşor explicabil, deoarece diabetul zaharat tip doi, care reprezintă aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet zaharat la nivel global, în fazele incipiente este asimptomatic sau oligosimptomatic, ceea ce înseamnă că o persoană, la început, poate avea acest diabet zaharat tip doi fără să aibă niciun semn sau niciun semnal de alarmă”, a susţinut Bogdan Timar.
El a precizat că în România există aproape 900 de autorizaţii de liberă practică în specialitatea diabet, nutriţie şi boli metabolice şi sunt peste 200 de medici rezidenţi în pregătire. AGERPRES