”Bufnițele”, adică indivizii cu cronotipuri târzii — pot prezenta un risc crescut de diabet de tip 2, dincolo de riscurile conferite de un stil de viață nesănătos, se arată în cercetarea prezentată la reuniunea anuală 2024 a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD).

În cadrul studiului, persoanele care se culcă târziu au avut cu aproape 50% mai multe șanse de a dezvolta diabet de tip2 , decât cei care s-au culcat mai devreme.

„Amploarea acestui risc a fost mai mare decât mă așteptam”, a declarat dr. Jeroen van der Velde de la Centrul Medical al Universității Leiden din Olanda, cel care a prezentat studiul.

„Cronotipul târziu a fost asociat anterior cu un stil de viață nesănătos și cu supraponderalitate sau obezitate și, ulterior, cu boli cardiometabolice”, a spus el pentru Medscape Medical News. Cu toate acestea, deși studiul actual a constatat că persoanele cu cronotipuri târzii aveau într-adevăr talie mai mare și mai multă grăsime viscerală, „noi credem că stilul de viață nu poate explica pe deplin relația dintre cronotipul târziu și tulburările metabolice”.

„În plus”, a remarcat el, „studiile anterioare care au observat că cronotipul tardiv este asociat cu excesul de greutate sau cu obezitatea s-au concentrat în principal pe indicele de masă corporală (IMC). Cu toate acestea, IMC în sine nu oferă informații exacte cu privire la distribuția grăsimilor în organism. IMC similar poate avea o distribuție subiacentă diferită a grăsimilor, iar acest lucru poate fi mai relevant decât IMC pentru riscul metabolic.”

Cercetătorii au examinat asocierile dintre cronotip și IMC, circumferința taliei, grăsimea viscerală, grăsimea hepatică și riscul de T2D la o populație de vârstă mijlocie din Țările de Jos. Dintre cei 5026 de participanți, vârsta medie a fost de 56 de ani, 54% erau femei și IMC mediu a fost de 30.

Un alt studiu prezentat în 2023 și realizat de cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital, a descoperit că „cronotipul” de seară, respectiv cel care merge la culcare târziu și se trezește târziu, a fost asociat cu un risc crescut de diabet cu 19%, după luarea în considerare a stilului de viață. Echipa din Marea Britanie a analizat date de la 63.676 de participanți (asistente medicale) colectate în perioada 2009-2017 și a inclus cronotipul auto-raportat (măsura în care participanții s-au perceput ca fiind o persoană de seară sau de dimineață), calitatea dietei, greutatea și indicele de masă corporală, timpul de somn, fumător sau nu, consumul de alcool, activitatea fizică și antecedentele familiale de diabet.

Află mai multe în materialul postat pe MEDCAPE.COM.

Foto: Generated with AI ∙ 12 September 2024 at 4:53 pm