Cercetătorii au descoperit că „cronotipul” de seară, respectiv cel care merge la culcare târziu și se trezește târziu, a fost asociat cu un risc crescut de diabet cu 19%, după luarea în considerare a stilului de viață.

Un nou studiu are un mesaj important pentru oamenii care se consideră ”bufnițe de noapte”. Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital au descoperit că, persoanele cu ore de somn și de trezire târzii, au un stil de viață mai puțin sănătos și au un risc mai mare de a dezvolta diabet, decât cei cu obiceiuri de somn precoce.

Rezultatele studiului au fost publicate în Annals of Internal Medicine.

Cronotipul sau preferința circadiană, se referă la momentul preferat al unei persoane de somn și de trezire și este parțial determinat genetic, așa că poate fi dificil de schimbat. Oamenii care cred că sunt „bufnițe de noapte” ar trebui să acorde mai multă atenție stilului lor de viață, deoarece cronotipul lor de seară poate crește riscul de diabet de tip 2”, a spus autorul studiului Tianyi Huang.

Cercetătorii au descoperit anterior că persoanele cu programe de somn neregulate au un risc mai mare de a dezvolta diabet și boli cardiovasculare și că persoanele cu cronotipuri de seară sunt mai susceptibile de a avea modele de somn neregulate. Pentru acest studiu, ei au dorit să înțeleagă relația dintre cronotip și riscul de diabet și au analizat și rolul stilului de viață.

Echipa a analizat date de la 63.676 de partcipanți (asistente medicale) colectate în perioada 2009-2017 și a inclus cronotipul auto-raportat (măsura în care participanții s-au perceput ca fiind o persoană de seară sau de dimineață), calitatea dietei, greutatea și indicele de masă corporală, timpul de somn, fumător sau nu, consumul de alcool, activitatea fizică și antecedentele familiale de diabet. Echipa a determinat starea diabetului din auto-rapoartele și dosarele medicale ale participanților.

Unul dintre punctele forte ale studiului este urmărirea regulată a participanților la studiu și evaluarea repetată a factorilor de sănătate și stil de viață.

Aproximativ 11% dintre participanți au raportat că au un cronotip „seară definită”, iar aproximativ 35 la sută au raportat că au un cronotip „dimineață definită”. Populația rămasă, aproximativ jumătate, a fost etichetată ca „intermediară”.

Cronotipul de seară a fost asociat cu un risc crescut de diabet cu 72%, înainte de a lua în considerare factorii stilului de viață. După luarea în considerare a factorilor stilului de viață, cronotipul de seară a fost asociat cu un risc crescut de diabet cu 19%. Dintre cei din studiu cu cele mai sănătoase stiluri de viață, doar 6% aveau cronotipuri de seară. Dintre cei cu cele mai nesănătoase stiluri de viață, 25% erau cronotipuri de seară.

Cei cu cronotipuri de seară s-au dovedit a fi mai predispuși să bea alcool în cantități mai mari, să aibă o dietă alimentară de calitate scăzută, să doarmă mai puține ore pe noapte, să fumeze și să aibă rate de greutate, IMC și activitate fizică în intervalul nesănătos.

De asemenea, ei au găsit asocierea dintre cronotipul de seară și riscul de diabet doar la acele asistente care au lucrat în ture de zi și nu la cele care au lucrat în ture de noapte.

Când am controlat comportamentele nesănătoase ale stilului de viață, asocierea puternică dintre cronotip și riscul de diabet a fost redusă, dar totuși a rămas, ceea ce înseamnă că factorii stilului de viață explică o proporție notabilă a acestei asocieri”, a spus Sina Kianersi.

Rezultatele studiului indică asocieri, dar nu pot determina cauzalitatea. Alți factori pot contribui la cronotipul unei persoane, tendința pentru obiceiuri nesănătoase și riscul de diabet. În continuare, cercetătorii intenționează să investigheze determinanții genetici ai cronotipului și asocierea acestora cu bolile cardiovasculare, pe lângă diabet, în populații mai mari și mai diverse.

Dacă suntem capabili să stabilim o legătură cauzală între cronotip și diabet sau alte boli, medicii ar putea adapta mai bine strategiile de prevenire pentru pacienții lor”, spune Kianersi.

 

 

Sursa: News-medical.net