Diabetul de tip 2 este afectiunea care detemina ca nivelul de zahar din sange sa creasca si astfel sa apara complicatii grave de sanatate. Alimentatia corecta si sanatoasa ajuta la controlul nivelului de zahar, iar o bautura speciala bauta la micul dejun poate preveni aparitia acestei afectiuni.
In cazul acestui tip de diabet, corpul nu raspunde la insulina in mod corespunzator si s-ar putea sa nu produca suficienta insulina, iar acest lucru face ca nivelul glicemiei unei persoane sa devina prea mare. Daca glicemia nu este controlata corect si ramane prea mare, pot aparea o serie de complicatii, inclusiv insuficienta renala, leziuni ale nervilor, ulcerații ale piciorului, boli de inima si accident vascular cerebral.
NHS (Serviciul Naţional de Sănătate din Anglia) spune: „Nu sunt alimente pe care nu le puteti consuma daca aveti diabet de tip 2, dar va trebui sa limitati unele dintre ele. Ar trebui consumate o gama larga de alimente, inclusiv fructe, legume dar si unele alimente amidonice, cum ar fi pastele. Zaharul, grasimile si sarea sa fie consumate la minim si nu trebuie sarite mesele principale”
Cand vine vorba de prima masa a zilei, micul dejun, ce mancare si bautura are cel mai bun efect asupra nivelului glicemiei?
Potrivit unui studiu, cafeaua, este bautura care ar trebui consumata dimineata, la micul dejun.
In urma cercetarilor publicate in 2012, s-a descoperit ca bautura care poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este cafeaua.
Nivelul riscului de diabet a scazut si mai mult pentru persoanele care beau doua-trei cani de cafea pe zi.
Acest lucru este valabil si pentru persoanele care beau patru sau mai multe cani pe zi.
Acest lucru s-a aplicat atat la cafeaua cu cofeina, cat si la cea decofeinizata.
Este foarte important sa se consume cafeaua fara a fi indulcita. Adaugare de lapte, smantana sau zahar creste numarul total de calorii si poate afecta nivelul de zahar din sange.
Cand vine vorba de cea mai buna masa pentru a manca la micul dejun, ovazul poate fi o alegere excelenta.
Ovazul contine o fibra solubila numita beta-glucan care poate ajuta la reducerea glicemiei.
S-a facut o revizuire a cercetarilor cu privire la beneficiile fainii de ovaz -pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2 si s-a descoperit ca are o influenta pozitiva asupra controlului zaharului din sange.
Adaugarea de scortisoara, seminte de chia, iaurt grecesc sau nuci in ovaz poate avea, de asemenea, un efect benefic asupra nivelului glicemiei.
Alaturi de consumul unei diete sanatoase, exercitiile fizice regulate sunt importante.
Adultii ar trebui sa aiba minim 2,5 ore de activitate fizica pe saptamana, aceasta poate include mersul rapid, urcarea scarilor si efectuarea de lucrari casnice sau de gradinarit.
Articol preluat si tradus de pe Express.co.uk