Asociația Suport pentru Educație și Sănătate și Centrul Medical Integrat de Diagnostic și Tratament LOTUS-MED au demarat un proiect social în perioada ianuarie-martie 2022, pentru depistarea precoce a diabetului zaharat cu ajutorul testării gratuite a glicemiei. Proiectul a avut ca scop informarea privind importanța diagnosticării precoce a prediabetului si diabetului, dar și cunoașterii și constientizarii factorilor de risc și prevenirea diabetului.
Conform datelor relevate de testare gratuită, din totalul celor 2.000 de pacienți, 29% dintre aceștia au avut glicemia peste valoarea de 100 mg/dl, considerată peste limita admisă.
„Se recomandă ca pacienții care au glicemii a jeun peste 100mg/dl să se prezinte la medicul diabetolog pentru o evaluare amănunțită a stării de sănătate. Astfel, se pot depista pacienții cu prediabet sau diabet zaharat și se pot institui măsuri adecvate pentru a încetini progresia bolii și apariția complicațiilor. În ultima vreme se acordă o atenție sporită pacienților diagnosticați cu prediabet pentru că și în acest stadiu pot apărea complicații ale diabetului zaharat. Așadar, depistarea timpurie permite adoptarea unei conduite benefice pentru calitatea vieții și pentru prognosticul bolii”, a explicat Dr. Gianina Vinereanu, medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice în cadrul Centrului Medical Integrat de Diagnostic și Tratament LOTUS-MED.
Potrivit statisticilor naționale, diabetul zaharat afectează milioane de pacienți din întreaga lume, iar în România cifrele sunt în creștere. Conform ultimelor studii, 1 din 10 români are diabet, iar 1 din 7 are prediabet, principala problemă fiind depistarea târzie, astfel că 7 din 10 au ajuns prima oară la medic în stadii avansate ale bolii.
“Menținerea unei sănătății bune și de lungă durată ar trebui să fie unul din principalele obiective ale fiecaruia dintre noi. Pentru sănătate este nevoie de alegeri inteligente în stilul de viață: o alimentație echilibrata; miscare; un somn consistent, de înaltă calitate, și de o gestionare bună a nivelului de stres; controale periodice și analize medicale.“
Acest proiect de testare gratuită este doar începutul unor acțiuni în lanț organizate de Asociația Suport pentru Educație și Sănătate care au ca scop informarea, cunoasterea si autocunoasterea unui stil de viata sănătos la nivelul populației”, a declarat Mihaela Cotîrlă, fondator și președinte al Asociației Suport pentru Educație și Sănătate, inițiatorul campaniei.
Despre Asociația Suport pentru Educație și Sănătate
Asociația Suport pentru Educație și Sănătate este o organizație neguvernamentală și non-profit ce dorește să aducă mai aproape de oameni teme de interes general și de a identifica, împreună cu factorii de decizie, cele mai eficiente soluții. Printre obiectivele asociației se numără promovarea, dezvoltarea, implementarea și coordonarea de activităţi, campanii, proiecte și programe în domeniul educației și sănătatii.
Mai multe detalii despre proiectele Asociației Suport pentru Educație și Sănătate puteți afla pe site-ul www.educatie-si-sanatate.ro