Hipoglicemia afectează procesele mentale, cum ar fi capacitatea de concentrare și productivitatea. Fie că este un episod de hipoglicemie care are loc în timpul zilei sau noaptea, impactul său asupra oamenilor este important.

Hipoglicemia moderată și severă poate afecta funcțiile creierului care influențează capacitatea unei persoane de a învăța și de a lucra.

Funcțiile cognitive sunt reduse

Hipoglicemia slăbește capacitatea unei persoane de a rămâne atentă și concentrată pe o perioadă de timp. Are un impact negativ asupra capacității unei persoane de a răspunde rapid și de a fi focusat la ceea ce face.

De asemenea, hipoglicemia afectează și memoria. Important este impactul acesteia asupra memorie pe termen scurt și lung.

Există dovezi că hipoglicemia afectează procesele mentale la copii.

Un studiu a arătat că timpul necesar copiilor, care au suferit de hipoglicemie,  pentru a rezolva un exercițiu de matematică  a fost semnificativ mai lung.

Cercetări suplimentare demostrează că afectarea funcțiilor cognitive asociate cu hipoglicemia severă în copilărie poate persista până la vârsta adultă.

Într-un studiu, adulții care au avut diabet de tip 1 în copilărie au obținut rezultate mai mici la testele care le-au măsurat capacitatea lor de a gândi abstract, de a rezolva probleme de logică sau de a-și gestiona timpul, decât adulții al căror diabet de tip 1 s-a dezvoltat de-a lungul vieții.

Un alt studiu a descoperit o asociere între episoadele repetate de hipoglicemie și un impact negativ de durată asupra IQ-urilor oamenilor.

 Funcții congnitive afectate:

  • Atenția
  • Memoria
  • Vorbirea
  • Abilitățile vizual-spațiale

Întreruperea activităților zilnice cauzate de hipoglicemie este măsurată nu numai în timpul de răspuns, ci și în timpul recuperării.

De obicei, hipoglicemia este recunoscută de cei afectați în câteva ore și este nevoie de aproximativ 11 ore pentru recuperare după un astfel de episod, ușor sau moderat. Când apare hipoglicemia nocturnă, timpul de recuperare este mai lung, mai exact 16 ore.

 Hipoglicemia reduce capacitatea de lucru

Impactul hipoglicemiei ușoare, moderate sau severe reduce timpul de muncă.

Într-un alt studiu, pacienții cu diabet zaharat de tip 1 au spus că, în urma unui episod de hipoglicemie severă, au pierdut, în medie, 3-6 zile de muncă. Pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2, pierderea a fost de 8 până la 6 zile.

S-a dovedit că și cei care au grijă de cei care suferă de hipoglicemie pierd din orele de muncă, mai exact productivitatea lor scade cu 1,76 ore.

În anumite domenii, de exemplu, unde se lucrează cu utilaje grele sau se lucrează la înălțime sau sub apă, hipoglicemia poate prezenta riscuri atât pentru persoana în cauză, cât și pentru cei din jur.

Acest lucru a dus la interdicții de angajare. Deși aceste riscuri nu sunt acceptate la unele de locuri de muncă, incidența generală a episoadelor hipoglicemice severe la locul de muncă este scăzută. În consecință, este posibil să nu fie justificate restricțiile cu privire la angajarea persoanelor cu diabet zaharat tratat cu insulină.

Din păcate, se întamplă frecvent ca persoanele care suferă de diabet să nu informeze angajatorii despre starea lor de sănătate.