Conf. Dr. Anca Pantea Stoian oferă perspective esențiale pentru persoanele cu diabet și nu numai!

În cadrul webinarului Ora Pacientului Rodiabet dedicat ”Numărării carbohidraților” din 11 decembrie, conf. dr. Anca Pantea Stoian, medic diabetolog, a explicat care e rolul carbohidraților în alimentație și impactul acestora asupra stării de sănătate. Subiectul, de interes atât pentru persoanele cu diabet, cât și pentru cei care doresc să adopte un stil de viață sănătos, a fost prezentat cu exemple concrete și explicații practice.

„Carbohidrații reprezintă principala sursă energetică a organismului, însă pot fi, în același timp, și ‘înger’ și ‘demon’, în funcție de cum îi alegem și îi consumăm,” a afirmat conf. dr. Pantea Stoian. Aceasta a subliniat diferențele dintre carbohidrații simpli și cei complecși, evidențiind efectele lor asupra nivelului de energie și greutății corporale.

Carbohidrații complecși, prezenți în alimentele bogate în fibre, precum legumele și cerealele integrale, oferă beneficii pe termen lung: „Aceștia oferă sațietate și reduc dorința de a consuma alimente între mese,” a explicat medicul. În schimb, carbohidrații simpli, precum cei din dulciuri sau băuturi carbogazoase, determină o absorbție rapidă, ceea ce poate duce la acumularea kilogramelor în plus. Este la fel de importantă și cantitatea de carbohidrați dar și distribuția acestora în funcție de mese.

 

”O dietă echilibrată trebuie să conțină ambele tipuri de carbohidrați: cei rapizi, pentru un plus de energie, și cei complecși, care oferă beneficii pe termen lung. Este important să învățăm și „matematica” calculării carbohidraților, mai ales pentru pacienții cu diabet zaharat, care trebuie să își compună dieta dintr-un număr strict de carbohidrați” a explicat conf. dr. Anca Pantea Stoian.

Dr. Pantea Stoian a avertizat asupra tendinței de a blama carbohidrații pentru creșterea în greutate, fără a ține cont de sursa acestora. Ea a explicat că: ”de multe ori, carbohidrații sunt blamați pentru creșterea în greutate, însă carbohidrații complecși, din fructe și legume, oferă sațietate și reduc dorința de a consuma alimente între mese. În schimb, carbohidrații simpli, cei care se absorb rapid, determină o nevoie frecventă de gustări și nu sunt benefici pe termen lung, însă sunt necesari în timpul eforturilor fizice pe termen scurt, unde necesarul de energie este crescut.”

 

Participanții la webinarul Ora Pacientului Rodiabet au primit recomandări valoroase pentru a-și structura dieta astfel încât să își mențină energia și să își atingă obiectivele personale, fie că vorbim de menținerea greutății, scădere în greutate sau gestionarea diabetului zaharat. Înregistrarea integrală a webinarului este disponibilă AICI:

 

Ora Pacientului este seria de webinarii dedicate persoanelor cu diabet organizată de platforma Rodiabet cu susținerea partenerilor Alliance Healthcare România, Alphega Farmacie, Nord, Regina Maria, Medtronic și Worwag Pharma, partea de management și promovare fiind realizate de Oameni și Companii și platforma EventsMax.ro.