Diabetul este una ditre cele mai frecvente afecțiuni metabolice răspândite pe tot globul, în special diabetul de tip 2, mai exact sunt peste 400 milioane de persoane afectate. Medicii sfătuiesc bonavii să consume în jur de 6 mese pe zi, dar și să adopte un stil de viață sănătos și echilibrat.

Pentru unii pacienți, în special pentru cei cu forme de diabet severe și care trebuie să-și injecteze doze mari de insulină, această dietă nu este tocmai benefică și boala poate necesita tratament mai intens.

Injecțiile cu insulină în doze mari pot dezechilibra nivelul glucozei (zahărul din sânge). De asemenea, pot provoca creșterea în greutate și pot duce la un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiovasculare.

Ultimele cercetări în domeniu sugerează că este nevoie de doar 3 mese pe zi pentru a menține un control asupra evoluției bolii.

Recent, o echipă de cercetători de la Universitatea Tel Aviv, Israel, a emis ipoteza că un consum de alimente în funcție de ritmul natural al organismului, care în general se bazează pe consumul a trei mese consistente pe zi, ar putea ajuta procesele fiziologice ale organismului  să se sincronizeze și să reducă cantitatea de insulină pe care o cere.

Cercetarea, care apare în revista Diabetes Care, și-a bazat constatările pe baza unui studiu care a implicat 28 de persoane cu diabet de tip 2.

Cercetătorii au împărțit participanții în două grupuri și li s-a recomandat să urmeze dieta normală ce constă în 6 mese pe zi sau cea nou concepută de 3 mese pe zi.

În dieta cu 3 mese pe zi, participanții au trebuit sa urmeze un plan alimentar în conformitate cu nevoile organismului lor de a se alimenta, mai consistent dimineața și mai puțină mâncare la prânz și seara.

Această dietă necesită consumul unui mic dejun devreme, bogat, cu pâine, fructe și dulciuri, iar prânzul să fie consistent și la cină ceva ușor și care nu conține alimente cu amidon, dulciuri sau fructe.

Echipa a evaluat greutatea corporală a participanților, controlul zahărului din sânge, pofta de mâncare și ritmul circadian (ceasul biologic al corpului) atât la început, la 2 săptămâni după începerea studiului dar și după 12 săptămâni.

Prof. Jakubowicz și echipa au observat că participanții cu diabet care au urmat dieta tipică de 6 mese pe zi nu au scăzut în greutate și nu au avut un control mai bun al nivelului glicemiei. În schimb, cei care au mâncat 3 mese pe zi au pierdut în greutate și și-au îmbunătățit considerabil nivelul glicemiei.

“Nevoia lor de a lua medicamente diabetice, în special injectarea cu insulină, a scăzut substanțial. Unii au renunțat în totalitate la administrarea insulinei. În plus, dieta celor trei mese a fost foarte potrivită pentru a preveni multe alte complicaţii, cum ar fi bolile cardiovasculare, îmbătrânirea şi cancerul”, susține Prof. Daniela Jakubowicz.

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalNewsToday.com