Nivelul zahărului din sânge este un factor important în prevenirea complicațiilor cauzate de diabet. De obicei, organismul reglează zahărul din sânge, menținându-l la un nivel optim pentru a permite celulelor să funcționeze corect. Cu toate acestea, zahărul din sânge poate fluctua, nivelul scăzut al glicemiei provoaca hipoglicemie și un nivel ridicat provoacă hiperglicemie.
Glicemia, cunoscută și sub numele de glucoză din sânge, se referă la nivelul de glucoză din sânge. Glucoza este sursa principală de energie.
Organismul digeră alimentele și le descompune în glucoză, care apoi intră în sânge. Hormonul insulină este responsabil pentru a permite glucozei să pătrundă în celule, ceea ce le oferă energie pentru a funcționa. Pancreasul produce insulina si o secreta în fluxul sanguin pentru a ajuta la reglarea glicemiei.
Nivelul optim al zahărului din sânge trebuie să fie sub 99 mg/dL. Cu toate acestea, acest nivel fluctuează mai mult la o persoană care trăiește cu diabet. O persoană cu diabet ar trebui să urmărească un nivel țintă de 80-130 mg/dL înainte de a mânca și sub 180 mg/dL la câteva ore după masă.
Insulina joacă un rol important în calibrarea zahărului din sânge. Cu toate acestea, dacă corpul unei persoane nu poate produce suficientă insulină sau celulele sale nu răspund la insulină, poate fi dificil pentru aceasta să-și gestioneze glicemia.
Monitorizarea glicemiei
Se pot folosi dispozitive pentru testarea flicemiei, fie prin înțeparea degetelor sau sistemele de monitorizare continuă a glucozei.
Un test de înțepare cu degetul implică extragerea unei mici picături de sânge. O persoană folosește o bandă de testare și un dispozitiv pentru a-și măsura nivelul de glucoză.
Un CGM este un dispozitiv portabil pe care o persoană îl plasează pe corp pentru a-și verifica rapid și ușor glicemia. Aceste dispozitive pot, de asemenea, alerta un purtător atunci când o citire de glucoză detectează un nivel nesigur.
Simptomele hiperglicemiei
Sursa de încredere a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) explică că unele simptome comune ale hiperglicemiei pot include:
- polidipsie sau senzație excesivă de sete
- oboseală
- poliurie sau urinare frecventă
- vedere încețoșată
Simptomele hipoglicemiei
Simptomele scăderii zahărului din sânge pot apărea rapid. Asociația Americană de Diabet (ADA) enumeră următoarele simptome comune ale hipoglicemiei:
- senzație de tremurătură
- transpirație
- iritabilitate
- confuzie
- ritm cardiac rapid
- amețeală
senzație de slăbiciune sau lipsă de energie - furnicături sau amorțeală în buze, limbă sau obraji
- probleme de coordonare
- convulsii
Factori ce influențează glicemia
Mulți factori pot influența zahărul din sânge și îl pot determina să crească sau să scadă. De exemplu, următoarii factori pot duce la o creștere a glicemiei:
- consumul de cantități mari de alimente, în special alimente bogate în carbohidrați
- deshidratare
- neadministrarea unei cantităţi suficiente de medicamente pentru diabet
- modificări ale nivelurilor hormonale, cum ar fi de la boală, stres, durere sau perioade menstruale
- efecte secundare ale anumitor medicamente, cum ar fi steroizi sau medicamente antipsihotice
- perioade de inactivitate fizică
În mod alternativ, următorii factori pot determina scăderea glicemiei:
- consumând mai puține alimente decât are nevoie organismul, sărind peste mese sau consumând alimente cu mai puțini carbohidrați
- administrarea prea multor medicamente pentru diabet
- consumul de alcool, în special pe stomacul gol
- activitate din punct de vedere fizic mai multă decât este în mod obișnuit
- efecte secundare ale anumitor medicamente
Pentru a menține glicemia într-un interval adecvat și pentru a preveni potențialele complicații, o persoană ar trebui să își gestioneze cu atenție glicemia.
Gestionarea zahărului din sânge implică, de obicei, diverse metode, cum ar fi verificarea regulată a zahărului din sânge, acordarea de atenție la simptome și corectarea glicemiei atunci când este necesar, fie cu medicamente pentru diabet, fie cu carbohidrați.
O strategie eficientă pentru a ajuta la gestionarea zahărului din sânge este cunoscută ca gestionarea „ABC-ului” diabetului. Aceasta se referă la:
- un test A1C, care măsoară nivelul mediu de zahăr din sânge al unei persoane
- tensiune arteriala
- colesterolul
- fumatul
În plus, alte metode utile pot include:
Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică poate oferi multe beneficii pentru sănătate, inclusiv ajută la gestionarea glicemiei.
Urmând un plan de masă pentru diabet: consumul unei varietăți de alimente hrănitoare din toate grupele de alimente și evitarea anumitor alimente poate ajuta la îmbunătățirea sănătății generale. Alimentele pe care o persoană ar putea trebuisă le reducă sau să le evite includ cele prăjite, bogate în sare sau cu zaharuri adăugate. De asemenea, o persoană cu diabet trebuie să urmeze recomandările medicului și să-și ia medicamentele pentru diabet conform recomandărilor.
Material preluat și tradus de pe: Medicalnewstoday.com.