Ce sunt bolile cardiovasculare?
Bolile cardiovasculare apar atunci când vasele de sânge se îngustează atât de mult încât cantitatea de sânge care circulă în organism se reduce drastic. Afecțiunile cardiovasculare includ trei categorii de boli: boli coronariene, accidentul vascular cerebral și artera periferică.
Cum afectează diabetul de tip 2 sănătatea cardiovasculară?
Diabetul de tip 2 provoacă glicemie ridicată, care deteriorează pereții arterelor. Această deteriorare crește probabilitatea de acumulare de grăsimi și colesterol în vasele de sânge, iar în timp această acumularea de materii grase poate determina restrângerea arterelor. La rândul său, acest lucru poate duce la reducerea fluxului de sânge.
Fluxul sanguin redus poate limita cantitatea de sânge bogat în oxigen care este livrat organelor și mușchilor, fapt care provoacă dureri în piept și slăbiciune la nivelul picioarelor.
Glicemia mare poate provoca formarea cheagurilor de sânge. Un alt mod în care se poate forma un cheag de sânge este atunci când acumularea de grăsimi rupe un perete de arteră și blochează vasul de sânge.
Cheagurile pot provoca blocarea completă a vaselor de sânge și – în funcție de locul în care s-a produs acest blocaj – poate rezulta un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
În plus, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt mai susceptibile să sufere de hipertensiune arterială și colesterol ridicat, ceea ce poate crește suplimentar acumularea de grăsimi în artere.
Care sunt factorii de risc legați de diabetul de tip 2 care pot provoca riscul cardiovascular?
Dacă aveți diabet de tip 2, este posibil să aveți și alți factori de risc care sunt asociați cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, după cum urmează:
- Tensiunea arterială crescută
Hipertensiunea arterială pune o presiune crescută asupra inimii și vaselor de sânge. Dacă vasele de sânge sunt slăbite sau îngustate de acumularea de grăsimi, această presiune crescută ar putea determina vasele să se rupă mai ușor sau să elibereze un cheag de sânge existent în fluxul de sânge.
- Obezitatea
Obezitate poate determina creșterea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol. Riscul de presiune arterială ridicată sau de colesterol ridicat crește în general pe măsură ce indicele de masă corporală (IMC) este ridicat.
- Colesterol crescut
Un nivel mare de colesterol crește șansele de a acumula grasimi în artere.
- Fumatul
Fumatul poate deteriora pereții vaselor de sânge și duce la îngroșarea arterelor. Țigările conțin multe substanțe chimice care pot crea tensiunea arterială și reduce cantitatea de oxigen din sânge, ceea ce înseamnă că inima trebuie să depună eforturi mai mari pentru a pompa sângele în organism.