O dieta bogata in cartof, inainte de sarcina, poate creste sansele de a face diabet gestational (DG), potrivit rezultatelor unui studiu de cohorta aparute recent. DG este o conditie care apare doar in timpul sarcinii atunci cand organismul mamei nu produce o cantitate suficienta de insulina, hormonul care conduce glucoza in celule pentru a fi, ulterior, produsa in energie. Chiar daca majoritatea mamelor vor scapa de aceasta conditie dupa nastere, acestea pot face, in timpul vietii, diabet de tip 2.
Un studiu longitudinal, realizat pe parcursul perioadei de zece ani (1991-2001), sugereaza ca o dieta bogata in cartofi, inainte de sarcina, poate creste riscul de a face diabet gestational (DG). In tot acest timp au fost monitorizate 21.693 de sarcini ale 15.632 de mame, dintre care doar 854 dintre acestea sufereau de diabet gestational. Cercetatorii au luat in considerare factorii de risc asociati cu DG, si anume indicele de masa corporala (IMC), rasa, istoricul familial, fumatul, consumul de alcool, varsta si activitatea fizica. Potrivit rezultatelor, consumul de cartof, inainte de sacina, a fost asociat semnificativ pozitiv cu riscul crescut de a suferi de DG.
Citiți articolul pe Superbebe.ro