Este una dintre întrebările des întâlnite la persoanele diagnosticate cu diabet. Deși orice aliment este permis, dar cu măsură, unele produse sunt chiar recomandate.

Leguminoasele

Fasolea, mazărea, lintea sunt pline de minerale și vitamine. Aveți nevoie de potasiu și magneziu? Leguminoasele sunt prietenele dumneavoastră. Deși conțin carbohidrați, nu au și grăsimea pe care ne-o oferă carnea, spre exemplu. 

Verdețurile

Spanacul, salata, ștevia și alte frunze de acest fel sunt pline de vitamine și minerale, dar slabe în calorii și carbohidrați. Includeți-le cât mai des în mâncare, fie că e vorba de salate, ciorbe sau tocănițe.

Citricele

Orice fruct citric este bun pentru a completa necesarul de vitamina C, acid folic și potasiu, fie că e vorba de lâmîie, portocală, clementină sau ce vă place mai mult.

Cartofii dulci

Nu doar amidon se găsește în cartoful dulce, ci fibre, vitamina A, vitamina C și potasiu. Înlocuiți, măcar din când în când, cartoful obișnuit cu fratele său mai dulce.

Fructele de pădure

Fie că e vorba de zmeură, mure, afine sau fragi, fructele de pădure sunt o sursă importantă de antioxidanți, fibre și vitamine. În plus, pot potoli cu succes pofta de ceva dulce.

Roșiile

Indiferent de felul în care le mâncați, în salate, în sosuri, sau coapte, roșiile vă oferă vitamine și minerale vitale, cum sunt vitaminele C și E și potasiul.

Pește bogat în omega 3

Acizii grași omega 3 reduc inflamațiile și protejează inima. Dar unde se găsesc acești acizi? Cel mai cunoscut exemplu este somnul, urmat de alți pești ”grași”: hering, sardine, mackerel, păstrăv. Gătiți peștele cât mai simplu, la grătar, la cuptor sau la abur, pentru a evita carbohidrații și caloriile suplimentare rezultate prin prăjirea peștelui sau prepararea lui pane.  

Nuci și semințe

Bogate în fibre și magneziu, aceste alimente fac minuni când e vorba de păcălit foamea. Unele (de exemplu, nucile și semințele de in) sunt și surse excelente de acizi grași omega 3.

Cereale integrale

Integral este cuvântul minune care garantează conținut bogat în magneziu, vitamina B, crom, fier, acid folic și fibre.

Lapte și iaurt

Conținutul de calciu al acestor produse contrbiuie la păstrarea unor dinți și oase sănătoase. Dar atenție la cantitate și la conținutul de grăsimi, atunci când calculați carbohidrații în diabet.