Pentru persoanele supraponderale și obeze se recomandă o scădere în greutate prin adoptarea unei diete hipocalorice.

Astfel, se vor elimina între 250 și 1000 de calorii din dieta zilnică, urmărindu-se o scădere în greutate între 5 și 10% pentru persoanele supraponderale și obeze (clasa I și II) și de 15% pentru persoanele cu obezitate morbidă (clasa III). Ținta o reprezintă scăderea indicelui de masă corporală (BMI) cu 2, până la 3 puncte.

Se vor consuma:

  • Carbohidrați (preferabil cu indice glicemic mic): între 45 și 65% din aportul energetic zilnic, și nu mai puțin de 130gr/zi la persoanele aflate la dietă hipocalorică
  • Proteine: 15-20% din aportul energetic zilnic
  • Grăsimi benefice: mai puțin de 30% din aportul energetic zilnic
  • Grăsimi saturate: mai puțin de 7% din aportul energetic zilnic
  • Colesterol: mai puțin de 200mg/zi
  • Fibre: 25-50g/zi
  • Grăsimi trans: minimizați sau eliminați complet