Măsurarea glicemiei este cea mai exactă metodă de apreciere de moment a controlului glicemic. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) recomandă tuturor persoanelor monitorizarea nivelului glicemiei pentru a menține nivelul glicemiei în limitele normale, iar astfel se poate preveni apariția complicațiilor pe termen lung ale diabetului, cum ar fi pierderea vederii, boli de inimă sau boli de rinichi.
Nivelul glicemiei variază, în funcție de starea de sănătate a unei persoane și dacă aceasta a mâncat sau nu înainte. Persoanele fără diabet au, de obicei, între 72-140 mg/dL.
Persoanele care suferă de diabet tind să aibă glicemie ușor mai mare, aproximativ 80-180 mg/dL.
Nivelul glicemiei se schimbă pe parcursul zilei. De obicei, nivelul de zahăr din sânge este cel mai scăzut dimineața sau după o dietă. Nivelul de zahăr din sânge crește în timpul și după mese, pe măsură ce organismul digeră alimentele.
Niveluri anormale ale glicemiei
Nivelurile anormale ale glicemiei apar atunci când există prea mult sau prea puțin zahăr în sânge. În aceste cazuri pot apărea:
Hipoglicemia: nivelul de zahăr scăzut din sânge,70 mg/dL sau mai puțin.
Hiperglicemia: nivelul ridicat de zahăr din sânge, mai mult de 180 mg/dL.
Există două modalități de a măsura nivelul glicemiei:
1. Test de glicemie: acesta măsoară nivelul actual de glucoză din sânge.
2. Testul A1C: acesta măsoară nivelul mediu al glicemiei în ultimele 2-3 luni. Acest test are loc într-un laborator.
Nivelul de zahăr din sânge se poate măsura fie cu un contor de zahăr din sânge, fie cu un monitor continuu al glicemiei.
Un monitor continuu al glicemiei utilizează un senzor pentru a măsura nivelul glicemiei. Se introduce senzorul sub piele, de obicei în abdomen sau braț. Senzorul transmite informații către un monitor care afișează nivelurile de glucoză la fiecare câteva minute.
Un contor de zahăr din sânge măsoară cantitatea de glucoză dintr-o picătură de sânge, de obicei de la deget.
Testul hemoglobinei glicozilate (A1C)
Testul A1C măsoară nivelul mediu de zahar din sange (glicemie medie estimata) in decursul ultimelor doua-trei luni.
Conform The National Institutes of Health (NIH), acest test oferă o imagine generală a nivelului de glucoză din sânge al unei persoane în ultimele 2-3 luni.
Rezultatele anormale ale testului A1C nu înseamnă neapărat că o persoană are diabet. Un medic va confirma acest diagnostic printr-un alt test de glicemie.
Medicul poate recomanda efectuarea mai multor teste, cum ar fi analize amănunțite de sânge, pentru a exclude alte afecțiuni care pot afecta nivelul glicemiei.
CDC recomandă persoanelor cu diabet să facă un test A1C cel puțin de două ori pe an.
Medicii folosesc rezultatele A1C pentru a monitoriza cât de bine răspunde o persoană la un anumit regim de gestionare a glicemiei. De asemenea, pot utiliza teste A1C pentru a diagnostica prediabetul și diabetul.
Simptomele diabetului care pot determina un test A1C:
· senzația de sete crescută
· urinare frecventă, în special noaptea
· foamea excesivă
· oboseală extremă
· infecții recurente
· amorțeală sau furnicături în mâini sau picioare
· plăgi de vindecare lentă
· vedere încețoșată
De asemenea, medicii pot recomanda un test A1C pentru persoanele care au următorii factori de risc pentru prediabet:
· au peste 45 de ani
· istoric familial de diabet
· istoric de diabet gestațional
· suferă de obezitate
· stil de viață sedentar
· condiții de sănătate preexistente, cum ar fi nivelul ridicat de colesterol sau tensiunea arterială ridicată
· istoric al tulburărilor hormonale, cum ar fi sindromul Cushing
· istoric de apnee de somn
· utilizarea pe termen lung de glucocorticoizi, antipsihotice și anumite medicamente pentru HIV
Ce se întâmplă în timpul testului A1C?
Majoritatea oamenilor pot face un test A1C în orice moment, fără să se pregătească în prealabil. Cu toate acestea, un medic poate solicita uneori ca o persoană să evite să mănânce sau să bea timp de 8 ore înainte de test.
Este posibil ca femeile însărcinate să fie nevoite să bea o băutură zaharoasă cu o oră înainte de test.
Riscurile testului
Testele A1C sunt metode sigure și fiabile de măsurare a nivelului de zahăr din sânge al unei persoane. Aceste teste prezintă un risc scăzut de complicații.
Cu toate acestea, pot apărea dureri sau vânătăi temporare la locul injecției. Utilizarea unui ac sau a unei lance nesterilizat poate duce la apariția unei infecție.
Cum se menține nivelul normal al glicemiei
Medicul specialist poate face recomandări în privința dietei și a stilului de viață care să răspundă nevoilor unei persoane. De asemenea, medicii pot prescrie insulină și alte medicamente care ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
Sfaturi pentru a menține zahărul din sânge într-un interval normal:
· monitorizarea atentă a nivelului glicemiei
· menținerea unei greutăți sănătoasă
· activitate fizică regulată
· consumul de alimente cu un indice glicemic scăzut
· creșterea aportului de fibre dietetice
· consumul de apa
· mese regulate
Sfaturi pentru a scădea nivelul mare de zahăr din sânge:
· reducerea aportului de carbohidrați
· alegerea glucidelor complexe peste carbohidrații simpli
· consumul de cereale integrale, legume non-amidonice și fructe
· gestionarea porției de mâncare
· activitate fizică
· odihnă
· hidratare
Sfaturi pentru a păstra nivelul scăzut al glicemiei:
· consumul a 15 grame de carbohidrați cu acțiune rapidă, cum ar fi tablete de glucoză
· consumul de fructe uscate sau mere
· 1 lingură de unt de arahide
· administrsrea unei injecții cu glucoză după cum prescrie un medicul
Diabetul de tip 1 și de tip 2 pot afecta modul în care organismul produce și reacționează la insulină. Când insulina este disponibilă doar în cantități mai mici sau celulele nu mai răspund la ea, zahărul nu intră în aceste celule și rămâne în sânge.
Diabetul de tip 1: Celulele beta care produc insulina în pancreas sunt deteriorate sau distruse, astfel încât zahărul rămâne în sânge mai mult timp.
Diabetul de tip 2: Celulele din ficat, mușchi și țesutul adipos nu mai răspund la insulină și eliberează mai mult zahăr în sânge. Celulele beta care nu produc destui compuși de insulină în această situație.
Persoanele care au diabet se pot confrunta cu niveluri ridicate de zahăr din sânge sau hiperglicemie, deoarece celulele din corpul lor nu pot absorbi zahărul din sânge.
Factori care pot ridica nivelul de zahăr din sânge al unei persoane:
· administrarea unei cantități insuficiente de insulină
· consumul mare de glucide
· stresul
· lipsa activității fizice
· anumite medicamente
· steroizi
Unele persoane pot avea un nivel anormal al glicemiei fără a avea diabet.
Cauzele hipoglicemiei fără diabet includ:
· consumul de alcool în exces
· administrarea unor medicamente
· consumul de alimente insuficiente
· tulburări ale glandelor suprarenale sau hipofizare
· probleme la rinichi sau pancreas
Monitorizarea regulată a nivelului de zahăr din sânge este un aspect vital în tratamentul diabetului. Regimul alimentar al unei persoane, nivelul activității fizice și istoricul familial pot afecta nivelul glicemiei.
Glicemia mare sau mică poate duce la simptome, cum ar fi oboseala, amețeli și probleme de vedere.
Nivelurile necontrolate ale glicemiei pot duce la complicații pe termen lung, inclusiv pierderea vederii, boli de inimă și boli de rinichi.
Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/glucose-blood-test
Sursa foto: ReginaMaria.ro