Tehnologia mobilă ar putea ajuta persoanele cu diabet zaharat de tip 2 (T2D) să respecte programe de exerciții fizice, care îi ajute să țină starea sub control, arată un nou studiu.

Cercetătorii au studiat comportamentul pacienților cu T2D diagnosticați recent, din Canada și Marea Britanie, în timp ce urmau un program de activitate fizică la domiciliu, MOTIVATE-T2D – dintre care unii purtau un ceas inteligent asociat cu o aplicație de sănătate pe smartphone-ul lor.

Ei au descoperit că participanții la MOTIVATE-T2D aveau mai multe șanse să înceapă programul de exerciții dacă au avut sprijinul tehnologiei. Studiul a recrutat cu succes 125 de participanți, cu o rată de retenție de 82% după 12 luni. Publicarea descoperirilor lor în BMJ Open,  dezvăluie o serie de beneficii clinice potențiale în rândul participanților, inclusiv îmbunătățiri ale nivelurilor de zahăr din sânge și ale tensiunii arteriale sistolice.

Dr. Katie Hesketh, de la Universitatea din Birmingham și co-autor,  a spus: „Descoperirile noastre susțin fezabilitatea intervenției MOTIVATE-T2D – deschizând calea pentru un studiu controlat randomizat la scară completă pentru a investiga în continuare eficacitatea clinică și a costurilor acestuia. Am descoperit că utilizarea biometriei de la tehnologiile portabile a oferit un program de exerciții personalizat, livrat la domiciliu, cu toate beneficiile asociate pentru sănătate.”

„Activitatea fizică regulată este esențială pentru gestionarea diabetului de tip 2, îmbunătățirea controlului glicemiei, sprijinirea controlului greutății, îmbunătățirea bunăstării mentale și reducerea riscului de complicații legate de diabet. Cu toate acestea, doar o treime dintre persoanele cu diabet de tip 2 se angajează pentru prima dată în exercițiul fizic. Tehnologia purtabilă oferă o soluție practică și eficientă pentru a crește nivelul de activitate fizică, transformând potențial rezultatele de sănătate pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2,”a spus Dr. Rob Andrew, profesor asociat la Universitatea din Exeter.

Cercetătorii au descoperit că, pe lângă datele încurajatoare privind glicemia și tensiunea arterială sistolică, programul ar putea ajuta la scăderea colesterolului și la îmbunătățirea calității vieții.

Programul a surprins participanții crescând treptat exercițiile de intensitate moderată până la viguroasă – urmărind un obiectiv de 150 de minute pe săptămână până la sfârșitul a 6 luni și susținute de un serviciu de consiliere comportamentală condus de specialiști, furnizat virtual.

MOTIVATE-T2D a folosit biofeedback și partajarea datelor pentru a sprijini dezvoltarea programelor de activitate fizică personalizate. Tehnologiile portabile au inclus un ceas inteligent, care include un accelerometru 3D și un monitor optic al ritmului cardiac, sincronizat cu o platformă de coaching online, pentru specialist, și aplicație web/smartphone pentru participanți.

Programul a oferit o varietate de antrenamente, inclusiv cardio și antrenament de forță, care ar putea fi făcute fără a fi nevoie de o sală de sport. Scopul său este de a face exercițiile fizice o parte importantă a rutinei de zi cu zi pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, îmbunătățindu-le în cele din urmă sănătatea fizică și mentală,”a concluzionat Dr. Hesketh.

 

Sursa: News.exeter.ac.uk