Pancreasul este împânzit de grupuri de celule numite insule. La majoritatea oamenilor, celulele beta trăiesc fără probleme în insulele lor, producând insulina pe care corpul o folosește pentru a regla glicemia. La persoanele cu diabet de tip 1, celulele T ale corpului se mută în mod greșit în aceste insule și ucid celulele beta, responsabile de producția de insulină.
Mult timp s-a crezut că prezența celulelor T autoreactive în pancreas este un semn sigur al diabetului de tip 1. Cu toate acestea, un nou studiu condus de oamenii de știință de la La Jolla Institute for Immunology (LJI) arată că și persoanele sănătoase au aceste celule, care se ascund în pancreas, într-un număr surprinzător de mare.
„Celulele T sunt ca niște prădători. Am crezut întotdeauna că celulele beta vor muri dacă prădătorul ar fi acolo. Dar se pare că celulele T sunt deja acolo și pare că așteaptă un semnal pentru a ataca”, spune profesorul LJI Matthias von Herrath, MD, autor principal al noului studiu.
Aceste celule „prădătoare” sunt numite celule T CD8 + și vizează în mod specific o moleculă numită preproinsulină, un precursor al insulinei. Studiile anterioare au arătat că oamenii sănătoși au unele dintre aceste celule T în fluxul sanguin. Nimeni nu știa dacă aceste celule vor ajunge în pancreas.
În lucrarea condusă de Dr. Christine Bender, primul autor al studiului împreună cu un coleg, cercetătorii au folosit o nouă tehnică de colorare pentru a arăta unde aceste celule s-au adunat în probe prețioase de țesut uman. Au fost surprinși să vadă că și persoanele sănătoase aveau celule T specifice proproinsulinei care erau în număr mare în pancreas.
Se pare că numărul mare al acestor celule T din pancreas este implicit, indiferent dacă persoana are sau nu diabet de tip 1.
„Am fost surprinși. Desigur, fiecare donator este diferit, dar, în general, numărul este destul de mare. La persoanele cu diabet de tip 1 era mai grav. Probele lor de țesut au arătat celulele T foarte aproape sau chiar infiltrate în insule”, spune Bender.
“Considerăm că aceste celule T sunt primii suspecți în declanșarea diabetului de tip 1, dar nu putem spune că e singura cauză”, adaugă Herrath.
Aceste rezultate adaugă dovezilor pentru teoria că diabetul de tip 1 nu este cauzat de funcționarea defectuoasă a celulelor T care atacă celulele beta. În schimb, corpul produce deja aceste celule T și ceva din pancreas declanșează atacul. Von Herrath crede că acest lucru ar putea însemna că o terapie eficientă pentru diabetul de tip 1 ar trebui să fie locală la nivelul pancreasului.
În viitor, cercetătorii intenționează să analizeze mai atent modul în care se comportă celulele T specifice preproinsulinei. Echipa speră, de asemenea, să investigheze alte proteine din insule care ar putea atrage atacurile de celule T asupra celulelor beta.
Studiul a fost publicat pe 16 octombrie 2020, în Science Advances.
Sursa: https://medicalxpress.com/news/2020-10-diabetes-dangerous-cells-pancreaseven-healthy.html