Specialiștii prezenți la prima ediție a Webinarului RoDiabet: Ora Pacientului au răspuns solicitărilor primite din partea publicului.

Ce facem dacă intrăm în cetoacidoză şi suntem acasă, fără să suferim de COVID-19?

Doina CatrinoiuProf. dr. Doina Catrinoiu:  În mod normal, dacă este un pacient fără COVID cu cetoacidoză, cel mai sigur este să se prezinte la spital. Dacă nu vrea să meargă la spital, cel mai important este să înceapă hidratarea. Ştim că aceşti pacienţi varsă, aşa că nu trebuie să mănânce. Trebuie să îşi administreze insulina în funcţie de autocontrol. Nemâncând, sigur că doza de insulină va fi mai mică, însă este greu de ştiut cât trebuie să scadă din doză având în vedere că apare şi o insulinorezistenţă legată de starea de acidoză. Va trebui să facă hidratare cu cantităţi foarte mici de lichid pe care să le ia la jumătate de oră, va trebui să îşi administreze injecţia de insulină, eventual poate consuma sucuri îndulcite pentru a nu avea hipoglicemie  şi trebuie să îşi testeze glicemia din 4 în 4 ore pentru a vedea care este necesarul lui de insulină. Dacă problema nu se rezolvă si el varsă în continuare, trebuie să se prezinte obligatoriu la spital pentru că este important să aflăm motivul pentru care face cetoacidoză.

Continuăm luarea de statine în contextul în care avem cetoacidoză?

Prof. dr. Doina Catrinoiu:  Lucrurile sunt destul de controversate în ceea ce priveşte tratamentul cu statină. Dar dacă ne gândim că un pacient are cetoacidoză înseamnă că el varsă şi că nu  va lua tratamentul cu statină pentru că nu va fi eficient. Este însă important ca după încetarea cetoacidozei tratamentul cu statină să fie reluat.

Material realizat în cadrul Webinarului RoDiabet: Ora Pacientului din 28 mai 2020.