Mulţi dintre locuitorii din mediul rural nu știu că au o boală cronică și nu au idee despre posibilele complicaţii ale afecţiunilor de care suferă.

Caravana „Sănătatea vine la tine”, proiect al Alianței Pacienților Cronici din România, căruia Alphega Farmacie i s-a alăturat în calitate de partener, a oferit posibilitatea unor controale și analize medicale gratuite, în perioada aprilie-iunie, unui număr de 1258 de persoane din mediul rural.

72% dintre participanți au fost persoane cu vârsta peste 50 de ani, iar 69% au fost femei

Caravana a ajuns în șapte județe, în opt localități care se confruntă cu acces dificil la servicii medicale, aflate la cel puțin 20 de km de cel mai apropiat spital. Județele și localitățile vizitate incluse în proiect au fost Hunedoara: Crișcior, Prahova: Gherghița și Starchiojd, Galați: Ghidigeni, Olt: Sârbii Măgura, Brașov: Holbav, Vaslui: Vinderei, Brăila: Surdila Greci.

3 din 4 persoane au colesterolul mărit, iar una din trei nu știe că are diabet

Analizele efectuate au fost: glicemia, hemoglobina glicată, analize de sânge (hemogramă, profil lipidic), colesterolul total, indicele de masă corporală, testul Michigan (pentru complicațiile diabetului), EKG și risc cardiovascular, test de vedere la distanță cu dispozitivul QuickSee.

  • Din 1258 de persoane, 75% aveau valori crescute ale colesterolului LDL (colesterolul rău), ceea ce înseamnă risc ridicat pentru BCV (infarct miocardic, AVC etc.) Cifra este cu atât mai îngrijorătoare, în condițiile în care, 91% dintre aceștia urmau deja un tratament pentru nivelul crescut de colesterol.
  • 57% au risc crescut și foarte înalt de boli cardiovasculare (cf. Heart Score).
  • La EKG, 98 de persoane au fost depistate cu tulburări de ritm cardiac, 116 aveau afecțiuni ischemice. 28% dintre pacienți au primit recomandare de consult suplimentar cardiologic.
  • 150 de persoane au declarat la intrarea în spațiul de testări că știu că au diabet și alte 60 persoane au aflat în această caravană că e foarte probabil să aibă diabet (cf. valorilor glicemiilor și glicatelor și evaluării făcute de medicul diabetolog). Ceea ce înseamnă că aproape o persoană din trei cu diabet nu știa că suferă de această afecțiune.
  • Conform valorilor glicatelor de la toți pacienții, 29,40% persoane au prediabet și 14,05% persoane au diabet.
  • Dintre persoanele cu diabet, mai mult de 36% aveau risc mediu și mare de neuropatie diabetică (Testul Michigan).
  • 3 din 4 oameni sunt supraponderali sau suferă de obezitate (74.73%). Important de remarcat, la intrarea în spațiul de testări, doar 4 persoane au declarat să suferă de obezitate.
  • 71% dintre cei supraponderali sau cu obezitate nu au vorbit niciodată cu medicul de familie despre greutatea lor.

 „75% dintre oamenii care au venit în caravană au colesterolul crescut. 75% sunt supraponderali sau obezi. 43% au diabet sau prediabet și o persoană din trei cu diabet nu știe că suferă de această afecțiune. Aceste cifre arată clar că România rurală suferă de boli cronice. Iar unele dintre ele se numesc Subdiagnosticare cronică, Lipsa reevaluărilor ulterioare începerii unui tratament, Lipsa seriozității cu care luăm tratamentul prescris de medic, Automedicația. Sunt toate semnale de alarmă pentru noi toți: pacienți, medici, autorități. Trebuie să avem grijă de cei în vârstă de la sate, dacă nu din alt motiv, măcar pentru că e posibil ca în câțiva ani să fim noi în locul lor”, spune Cezar Irimia, președintele APCR.

 

Sursă material: Alphega Farmacie-Linkedin