Consecință a stilului de viață modern, diabetul este o afecțiune cu o prevalență în creștere. Peste 11% dintre români se confruntă cu una dintre formele de diabet. Pe plan global, estimările Federației Internaționale de Diabet indică faptul că, în 2024, 1 adult din 10 va fi diagnosticat cu diabet (642 milioane de cazuri).
Diabetul este, în prezent, a șasea cauză de mortalitate în lume și este responsabil de o reducere a speranței de viață cu 5 până la 10 ani.
Diabetul de tip 2 este cauzat de declinul funcției pancreatice (producere insuficientă de insulină). În plus, apare și insulinorezistența. Obezitatea este un factor de risc major al diabetului de tip 2. Mai mult de 80% dintre pacienții diabetici de tip 2 sunt supraponderali (IMC > 25 kg/mp), 50% au un IMC > 30 kg/mp și 10% au IMC peste 40 kg/mp. Asocierea între diabet și obezitate a stat la baza ipotezelor privind rolul benefic al chirurgiei bariatrice în controlul diabetului de tip 2, precum și în reducerea morbidității și mortalității legate de diabet în populația obeză. Studiile din întreaga lume transformă aceste ipoteze în certitudini.
Cititi articolul integral pe Ziaruldeiasi.ro