Dr. Bogdan Barta, medic primar chirurgie generală, șeful secției de Chirurgie Generală din Spitalul Euroclinic, asistat de robotul DaVinci, a operat cu recuperare ultra-rapidă un pacient de 73 de ani cu hernie bilaterală.
Se știe că oamenii în vârstă se tem de operații. Odată cu folosirea chirurgiei robotice situația este însă mult mai optimistă. Aflați în cele ce urmează cum robotul a devenit primul aliat al persoanelor în vârstă.
O problemă delicată, complet rezolvată
Domnul Gheorghe Preda împlinise 73 de ani când a primit un diagnostic de hernie inghinală. „Trebuie operată“ au spus toți doctorii, nu trebuie lăsată să progreseze, poate deveni periculoasă. Domnul Preda aflase deja de la diferiți cunoscuți ce implică asta: tăieturi, plasă de susținere, posibil durere și timp de vindecare incert, mai ales la vârsta lui. Nu știa să trăiască altfel decât activ și era realist: la vârsta lui, o operație nu are cum să fie ceva foarte simplu.
Tocmai de asta nu a ezitat o clipă și s-a adresat „celui mai bun spital și celui mai bun medic“ pe care l-a putut găsi: dr. Bogdan Barta, medic primar chirurgie generală, șeful secției Chirurgie Generală din Spitalul Euroclinic. „Speram să găsească pentru mine un răspuns, o soluție, ca viața mea să revină cât mai repede la făgașul ei. Când mi-a explicat totul în amănunt despre cum îl ajută DaVinci să taie cât mai puțin și mai exact, ca să mă vindec imediat, desigur că am fost de acord cu intervenția robotică. Iar așteptările mele au fost depășite: după o serie de controale amănunțite m-am internat, iar în aceeași zi a avut loc operația. Dr Barta m-a pus pe picioare de a doua zi după operație!“
Operația a avut loc la început de martie și a fost realizată cu ajutorul robotului DaVinci. Acum domnul Preda conduce mașina, merge pe jos, merge la piață, duce sacoșe, ridică greutăți moderate. „Sunt în formă acum pentru că am ales bine atunci“ spune el, cu recunoștință.
Trebuie adăugat că este în formă și pentru că a respectat întocmai indicațiile medicului său. „Am fost atât de bucuros să aflu că imediat după operație prima mea grijă este să mă mișc! Moderat, cu precauție, dar să mă mișc, evitând chiar lucrul de care mă temeam: imobilizarea la pat!“
În cazul vârstnicilor, imobilizarea prelungită în pat nu este doar neplăcută, ci prezintă în sine riscuri pentru sănătate, de la reducerea mobilității și puterii musculare la apariția unor cheaguri de sânge periculoase.
Riscurile pe care robotul le evită
Dr. Bogdan Barta explică de ce chirurgia asistată de robot este prima opțiune în cazul pacienților în vârstă:
„După vârsta de 70 de ani, atât în timpul operației cât și după operație pot interveni orice tip de complicații. Intervențiile clasice pentru hernie presupun tăieturi largi, sângerări, suturi cu fire standard. În abordarea clasică, există riscul ca atunci când se prinde plasa să se prindă și unele terminații nervoase – de aceea apar dureri după operație. Consecința poate fi o imobilizare prelungită la pat, care la rândul ei poate aduce riscuri suplimentare – eventual tromboembolice“.
În schimb, dacă medicul chirurg este asistat de robot riscurile operatorii se reduc considerabil.
„Intervențiile robotice se pretează foarte bine pentru pacienți vârstnici, în special în cazul unor boli care au formele de bilateralitate, complexe, cu hernii carcerate sau hernii de mari dimensiuni, sau recidivate. În intervențlile robotice recuperarea este foarte rapidă, pacientul este externat a doua zi după operație cu o medicație antialgică minimă. Intervențiile robotice răspund cel mai bine principiului respectării integrității corporale, prin inciziile foarte mici și manipulările minime ale țesuturilor, evitând cele mai frecvente complicații care pot apărea în astfel de cazuri.
Intervențiile robotice evită riscul de sângerare: imaginea oferită de camera performantă a robotului permite chirurgului să identifice structuri vasculare extrem de fine, capilare extrem de mici, iar instrumentele deosebite ale robotului asigură o hemostază foarte bună. În momentul în care intervenția se termină, operația se și închide, iar riscul de sângerare este foarte redus.
Riscul de recidivă, care există după orice fel de intervenție, este foarte mic dacă operația robotică este efectuată în parametrii corecți. Principiul acestui tip de intervenție cere ca un defect relativ mic să fie acoperit de o plasă mare, astfel încât presiunea intraabdominală să se exercite uniform pe această plasă. O operație efectuată corect și respectarea instrucțiunilor post-operatorii reduc la minimum riscul de recidivă.
Riscul de dureri postoperatorii prelungite este extrem de frecvent și de mare în operațiile clasice, care presupun incizii, tăieturi în țesutul muscular, suturi – iar când plasa este cusută de mușchi există mereu riscul să se interpună filete nervoase, care vor determina apoi dureri persistente. Acest risc este practic inexistent în operațiile robotice, care utilizează plase light, ușoare, fixate cu ajutorul unor capse resorbabile, care după două luni dispar.“
Cine este și ce face robotul DaVinci
În primul rând, cine și-l imaginează pe DaVinci ca pe un android de felul celor din filmele de anticipație… se înșală!
Iată cum îl descrie dr. Barta: „DaVinci este un robot de generația a patra și nu poate fi programat, nu are inteligență artificială, nu operează singur. Robotul stă deasupra pacientului și, prin intermediul celor patru brațe pe care le are, susține niște instrumente chirurgicale de ultimă generație. Chirurgul stă comod la o consolă chirurgicală lângă masa de operație și toate mișcările pe care acesta le efectuează sunt transmise și efectuate identic prin intermediul brațelor robotului, intraabdominal. Este ca și cum ai opera în varianta deschisă, beneficiind deci de avantajul dexterității mâinilor, dar totuși asta se întâmplă prin incizii foarte mici, de sub un centimetru, respectându-se integritatea corporală a pacientului“.
Pe scurt, sunt eliminate orice tăieturi, răni, sângerări inutile. DaVinci reprezintă brațul și ochiul chirurgului, dar chirurgul este și mâna și creierul! DaVinci beneficiază și de ajutorul unei camere video care mărește imaginea de 10-20 de ori. Este ca și cum, prin intermediul lui DaVinci, chirurgul ar vedea la dimensiuni microscopice și ar putea tăia cu maximum de precizie la nivel microscopic.
„Cu robotul DaVinci, am pătruns într-un spațiu dintre peretele abdominal și peritoneu (membrana care ține laolată organele), suflând aer – astfel am evitat să pătrundem în cavitatea abdominală. Operația a presupus reducerea celor două hernii, montarea și fixarea unor plase de mari dimensiuni de ambele părți“ precizează dr Barta.
Un caz delicat, un caz rezolvat
În dimineața zilei următoare, domnul Preda a fost externat, capabil fiind deja să efectueze eforturi obișnuite: mers, urcat scări, condus mașina, chiar să ridice greutăți sub 5 kg. Povestește cu entuziasm cum medicul l-a îndemnat să se miște imediat după operație. A respectat atent toate indicațiile, iar după două luni a revenit la o viață absolut normală. Se mândrește acum că a făcut alegerea potrivită și este extrem de recunoscător întregii echipe medicale, inclusiv robotului DaVinci, pentru că și-a redobândit liniștea și modul de viață.
EUROCLINIC, Centru de Excelență pentru Hernii
Cu ajutorul tehnologiilor avansate și al inovațiilor continue, medicii oferă soluții personalizate și eficiente pentru tratarea afecțiunilor, depășind limitele convenționale ale practicii medicale. Acreditările internaționale ale spitatelor sunt o dovadă că pacienții primesc cea mai bună îngrijire, iar calitatea vieții este îmbunățită post operator. Spitalul EUROCLINIC a primit în luna mai acreditarea pentru intervențiile de hernii abdominale, asigurând astfel calitate printr-o chirurgie sigură, cu complicații reduse și siguranța pacientului, prin medicul Bogdan Barta.
Certificarea Spitalului ca Centru de Excelență în Chirurgia Herniară, de către un organism prestigious internațional, reprezintă recunoașterea medicinei extraordinare de a oferi pacienților cele mai moderne soluții chirurgicale de rezolvare a diverselor tipuri de hernii abdominale, prin apelarea la cele mai avansate tehnologii.
Hernia inghinală, ombilicală, hernia de linie albă, hiatală și incizională sunt tipurile de intervenții chirurgicale pe care medicul Bogdan Barta le tratează. Majoritatea herniilor, netratate la timp, evoluează în sensul nereductibilității/încarcerării herniei și, ulterior, strangulării acesteia, situație în care ocluzia intestinală sau ocluzia sunt complicații posibile, nedorite.