O persoană care este sănătoasă din punct de vedere metabolic are glicemia, lipidele, tensiunea arterială și un indice de masă corporală (IMC) în intervalul normal.

Cineva care nu este sănătos din punct de vedere metabolic este expus riscului de sindrom metabolic, un grup de afecțiuni care cresc probabilitatea de boli coronariene, diabet de tip 2, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. În Statele Unite, aproximativ unul din trei adulți au sindrom metabolic.

The National Heart, Lung and Blood Institute recomandă următoarele măsuri pentru a menține sănătatea metabolică, pentru a reduce riscul de boli de inimă și pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta diabet de tip 2:

  • alegerea alimentelor sănătoase pentru inimă, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale și limitarea aportului de grăsimi saturate, sare adăugată, zaharuri și alcool,
  • o greutate sănătoasă,
  • activitate fizică regulată,
  • gestionarea stresului,
  • somnul suficient,
  • renunțarea la fumat.

Cu toate acestea, o nouă cercetare a sugerat că, pentru femei, nu numai stilul de viață, ci și caracteristicile etapelor reproductive pot avea un impact negativ asupra riscului lor de disfuncție metabolică, care ar putea duce la diabet de tip 2 și colesterol crescut.

Cercetătorii sugerează că screening-ul pentru factorii de risc pentru reproducere, cum ar fi debutul precoce al menstruației, sindromul ovarului polichistic (PCOS), creșterea în greutate în timpul sarcinii și severitatea simptomelor menopauzei, poate fi un pas inițial pentru a ajuta la prevenirea sau tratarea acestor boli metabolice.

Cercetarea a fost publicată în Cell Metabolism.

 

Efectul factorilor de reproducere asupra sănătății metabolice

Cercetătorii au analizat dovezile care leagă trăsăturile reperelor de reproducere cu sănătatea metabolică și boală și au descoperit că factorii de reproducere de-a lungul vieții au fost legați de sănătatea metabolică.

  • Menarha timpurie  – începerea menstruației înainte de vârsta de 12 ani a fost legată de niveluri anormale de glucoză din sânge, colesterol ridicat, sindrom metabolic și diabet de tip 2;
  • Menstruația neregulată – în comparație cu menstruația obișnuită, menstruația cronică neregulată a fost legată de un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2;
  • Sindromul ovarelor polichistice (SOP) – cercetătorii au descoperit o relație strânsă între sindromul ovarelor polichistice și obezitatea și diabetul de tip 2;
  • Sarcina – diabetul gestațional, creșterea excesivă în greutate în timpul sarcinii și nivelurile de lipide gestaționale au fost toate legate de sănătatea metabolică mai proastă, mai târziu în viață;
  • Alăptarea – alăptarea mai lungă a fost legată de o sănătate metabolică mai bună și un risc mai scăzut de diabet de tip 2 și sindrom metabolic;
  • Menopauza – simptomele severe ale menopauzei și menopauza precoce au fost legate de un risc mai mare de diabet de tip 2, dar cercetătorii au descoperit dovezi că terapia cu estrogeni în postmenopauză ar putea reduce acest risc.

Deși examinarea a ceea ce ar putea cauza aceste legături a fost în afara domeniului de aplicare al acestei cercetări, majoritatea acestor factori de risc sunt legați de creșterea rezistenței la insulină, ceea ce duce la efecte asupra sănătății metabolice.

Creșterea în greutate peste medie în timpul sarcinii, sindromul ovarelor poclichistice și diabetul gestațional sunt toți factori de risc pentru diabetul la adulți și toate afecțiunile sunt asociate cu rezistneța la insulină” a spus Dr. G. Thomas Ruiz, ginecolg la Centrul Medical MemorialCare Orange Coast din Fountain Valley, CA.

 

Genetica, hormonii sau excesul de grăsime: care este mecanismul de bază?

Cercetătorii sugerează că „majoritatea factorilor de risc se încadrează într-una din cele trei categorii: genetică, fluctuații hormonale și fiziologia rezultată sau adipozitate”.

Adipozitatea, sau excesul de grăsime corporală, este legată de sindromul metabolic și este, de asemenea, legată de mulți dintre factorii de reproducere investigați în acest studiu, deci ar putea fi una dintre cauzele de bază.

Autorul principal al studiului, dr. Amy R. Nichols, cercetător la Harvard Pilgrim Health Care Institute și Harvard T.H. Chan School of Public Health, a declarat: Există o legătură între factorii de risc pentru reproducere și bolile metabolice. Din dovezile actuale, putem spune că relația dintre factorii de reproducere și sănătatea metabolică, mai târziu în viață, nu este explicată de factorii de risc tradiționali, cum ar fi excesul ponderal, dieta sau inactivitatea fizică.”

Cercetătorii nu susțin că factorii de reproducere cauzează tulburări metabolice, dar concluzionează că există legături. Pot exista și alți factori de bază care le leagă.

Adesea, când cineva spune alți factori, aceștia sunt necunoscuți sau nimic nu a fost identificat în mod specific. Este probabil rezistența la insulină cauza de bază? Probabil, dar ce predispune la această tulburare nu se știe. Știm că începe o spirală care duce la obezitate, care creează mai multă rezistență la insulină, ceea ce duce la ciclul anovulator, care scade globulina de legare a hormonilor sexuali, ceea ce duce la creșterea testosteronului liber etc.”, a explicat  dr. Ruiz.

 

Etapele reproductive, factori de risc pentru probleme metabolice

Deși acest studiu nu poate arăta o relație cauzală, recunoașterea faptului că aceste etape ce reproducere pot fi factori de risc este un pas către o mai bună înțelegere a dezvoltării disfuncției metabolice. Cu toate acestea, autorii spun că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege aceste relații complexe. 

Etapele de reproducere ar trebui considerate factori de risc pentru o sănătate metabolică mai precară, mai târziu în viață. În plus, alți factori influențează probabil traiectoria sănătății cardiometabolice. Deși indivizii nu își pot schimba istoricul medical, există acțiuni proactive care ar putea atenua rezultatele asociate cu caracteristicile reproductive,” a declarat Dr. Nichols

Stilul de viață, inclusiv dieta, activitatea fizică și gestionarea medicației, pot îmbunătăți rezultatele chiar și la persoanele care prezintă un risc ridicat de boli metabolice din cauza istoricului reproductiv. În prezent, examinăm dacă dieta poate modifica efectul anumitor factori de risc pentru reproducere asupra sănătății metabolice și sperăm să efectuăm mai multe din această cercetare în viitor,”a adăugat Dr. Nichols.

Ea a sfătuit clinicienii să fie conștienți de acești factori de risc, specifici sexului feminin, pentru tulburările metabolic, pe lângă evaluarea factorilor de risc tradiționali (de exemplu, fumatul, dietă, activitate fizică).

O dietă și un stil de viață sănătos pot contribui la atenuarea riscului și la reducerea probabilității de a dezvolta afecțiuni precum diabetul de tip 2 și colesterolul crescut mai târziu în viață.