Specialiștii prezenți la prima ediție a Webinarului RoDiabet: Ora Pacientului au răspuns solicitărilor primite din partea publicului.

Doina CatrinoiuCare sunt posibilele complicaţii care ar putea apărea la persoanele seropozitive care au şi diabet?

Prof. Dr. Doina Catrinoiu:  Complicaţiile se împart în două categorii. Este vorba despre complicaţiile acute, care pot apărea la orice pacient cu diabet ce suferă de o infecţie. Aici se încadrează cetoacidoza, coma hiperosmolară pentru persoanele în vârstă, sau acidoza lactică, care este o condiţie severă şi care poate apărea la persoanele cu COVID având în vedere că există o lipsă de oxigen cronică.

Din păcate unii pacienţi care au nişte condiţii asociate diabetului pot prezenta şi altfel de complicaţii, în primul rând complicaţiile cardiovasculare, care sunt posibile la aceşti pacinţi având în vedere riscul creşterii valorilor tensionale, sau lipsa unei terapii legate strict de boala cardiovasculară dar şi întreruperea unei terapii care oferă protecţie cardiovasculară.

Nu este exclus ca pacienţii care sunt vulnerabili şi care nu au avut un echilibru glicemic bun să aibă riscul apariţiei unor evenimente cardiovasculare majore aşa cum este infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral. Mai există o categorie de pacienţi la care pot apărea agravări ale complicaţiilor pe care pacienţii le au strict legat de diabet, aşa cum este agravarea unei retinopatii diabetice, şi din păcate tratamentul cu plachenil creşte riscul expunerii unei retinopanii proliferative. Mai poate să prezinte afectare renală severă, pentru că există pacienţi care se deshidratează foarte uşor şi care sunt foarte vulnerabili, sau agravarea arteriopatiei şi a polineuropatiei diabetice care poate agrava aşa numitul picior diabet şi pot determina leziuni care să necesite o intervenţie imediată.

Material realizat în cadrul Webinarului RoDiabet: Ora Pacientului din 28 mai 2020.