În România 1 din 10 adulți are diabet zaharat. 38% din cazurile de diabet nu au fost diagnosticate și prezintă un risc mai mare de complicații.
Insuficiența cardiacă (IC) este o complicație frecvent asociată la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2). Pacienții cu DZ2 (diabet zaharat de tip 2) au risc de a dezvolta IC (insuficiență cardiacă) de 2 până la 5 ori mai mare decât riscul de infarct miocardic sau AVC (accident vascular cerebral).
Insuficiența cardiacă este o afecțiune potențial fatală, care afectează aproximativ 64 de milioane de persoane la nivel global. În România, rata mortalității în cazurile de insuficiență cardiacă este de 2 ori mai mare decât în orice altă țară europeană. În țările dezvoltate, 1 din 5 persoaneva dezvolta această afecțiune la un moment dat.
Complicațiile cardiovasculare ale diabetului zaharat tip 2 pot fi însă prevenite dacă acționezi din timp.
Intră pe https://www.ritmuldiabetului.ro/risc-cardiovascular-in-dz2, află în ce categorie de risc cardiovascular te afli și discută rezultatul cu medicul tău!
Există mai multe posibile cauze ale apariției insuficienței cardiace
Mai multe afecțiuni pot crește probabilitatea de a dezvolta insuficiență cardiacă, iar unele dintre ele pot fi controlate. Printre cele mai frecvente afecțiuni care cresc probabilitatea de a dezvolta insuficiență cardiacă sunt:
- DIABET ZAHARAT
- ISTORIC DE BOLI ARTERIALE CORONARIENE SAU INFARCT
- AFECȚIUNI GENETICE ALE INIMII
- HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ
- PROBLEME CU GREUTATEA
Pentru că anumite comportamente pot crește riscul de insuficiență cardiacă, pe lângă prescrierea unor medicamente și metode de tratament, medicul poate recomanda și modificarea unor obiceiuri care pot contribui la scăderea riscurilor de complicații ale bolii.
- Exerciții aerobice regulate
- Limitează consumul de lichide (până la 2 litri pe zi)
- Limitează consumul de sare
- Ține greutatea sub observație
- Adoptă o dietă bogată în nutrienți
- Evită consumul excesiv de alcool
Pentru mai multe informații despre diabet zaharat tip 2, prevenția și controlul complicațiilor cardiovasculare în diabetul zaharat tip 2 intră pe www.ritmuldiabetului.ro!