Complicațiile diabetului pot avea numeroase efecte negative asupra sănătății, de la tulburări de vedere și leziuni ale nervilor până la disfuncție renală și boli de inimă.

Într-un studiu care a inclus adulți cu cancer colorectal, pacienții care aveau și diabet zaharat – în special cei cu complicații diabetice – s-au confruntat cu un risc mai mare de a muri prematur.

Rezultatele sunt publicate în CANCER, un jurnal al Societății Americane de Cancer.

Pentru studiu, Dr. Kuo-Liong Chien, de la Universitatea Națională din Taiwan, și colegii săi au examinat datele înregistrate între 2007 și 2015 în Taiwan Cancer Registry Database. Analiza lor a inclus 59.202 de persoane cu cancer colorectal în stadiul I-III, care au suferit o intervenție chirurgicală potențial curativă pentru a-și îndepărta tumorile. Dintre acești pacienți, 9.448 au prezentat o recidivă a cancerului și 21.031 au murit din alte cauze în timpul perioadei de studiu.

În comparație cu persoanele fără diabet, cei cu diabet zaharat necomplicat au avut un risc minim de deces, în timp ce cei cu diabet zaharat complicat au avut șanse cu 85% mai mari de deces din orice cauză și cu 41% mai mari șanse de deces din cauza cancerului colorectal. Aceste asocieri au fost mai mari la femei și la pacienții cu cancer colorectal în stadiu incipient.2

De asemenea, în comparație cu pacienții fără diabet, pacienții cu diabet zaharat necomplicat sau complicat au avut un risc cu 10-11% mai mare de recidivă a cancerului colorectal.

Mecanismele din spatele relației dintre severitatea diabetului și prognosticul nefavorabil al cancerului colorectal ar putea implica diferite căi și răspunsuri declanșate de nivelurișe ridicate de insulină și glucoză în sânge, precum și stărilor inflamatorii crescute, care sunt caracteristice diabetului de tip 2.

A fost observată o prevalență mai mare a diabetului la pacienții cu cancer colorectal, iar studiul sugerează că îngrijirea medicală coordonată, care implică mai mulți specialiști, poate ajuta la prevenirea complicațiilor diabetului, îmbunătățind rezultatele oncologice pe termen lung a cancerului colorectal, în special la femei și la pacienții cu cancer în stadiu incipient,”a spus Dr.  Kuo-Liong Chien, Universitatea Națională din Taiwan.

 

Sursa: News-medical.net