Diabetul zaharat de tip 2 este de obicei o afecțiune cronică și odata apărută va dura toată viața. Apariția acestei boli se datorează faptului că organismul nu mai poate produce insulină, care este responsabilă pentru controlul cantității de zahăr din sânge. Nivelurile de zahăr din sânge necontrolate, dacă sunt lăsate netratate, pot provoca o serie de complicații cum ar fi boli de inimă sau accident vascular cerebral și care pot pune viața pacienților în pericol.

Recunoașterea semnelor de avertizare asociate diabetului de tip 2 este, prin urmare, primul pas necesar pentru a fi diagnosticat și pentru a lua măsuri pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Este posibil ca diabetul de tip 2 să treacă neobservat la început, deoarece de obicei simptomele apar atunci când nivelul glicemiei este prea mare.

Un semn de avertizare de care trebuie ținut cont este atunci când se simt furnicături in degete, cel mai adesea se simt la degetele picioarelor, durerile sunt constante și progresive.

Acest simptom se numește tenosinovită flexoare, cunoscută și sub numele de deget declanșator, o afecțiune unde apare inflamația în jurul tendoanelor degetului.

După cum explică medicii specialiști, atunci când protecția cu care este acoprit țesutul viu care înconjoară tendoanele flexorului devine iritată, tendonul flexor se prinde și nu poate flexa ușor sau extinde degetul.

În plus față de rigiditate și durere, umflarea și roșeața întregului deget se poate dezvolta, cu o umflătură sau sensibilitate localizată unde tendonul se prinde și la baza degetului afectat.

Prevalența tenosinovitei este estimată la 11% la pacienții cu diabet, comparativ cu persoanele care nu au diabet. Medicii au observat că nivelurile ridicate de zahăr din sânge duc la o probabilitate crescută de tenosinovită flexorie.

 

Cum se tratează tenosinovita flexorie

Pe termen lung, tratarea tenosinovitei flexorii cauzate de nivelurile ridicate de zahăr din sânge va implica măsuri menite să pună sub control nivelul glicemiei.

Tratamentul va fi inițial conceput pentru a ameliora durerea și inflamația, motiv pentru care repararea tendoanelor afectate este necesară pentru recuperare.

Există două componente cheie în controlul zahărului din sânge: dieta și exercițiile fizice.

Un studiu realizat recent la Spitalul Bispebjerg din Danemarca, a constatat că o combinație a unui conținut redus de carbohidrați și o pondere crescută de proteine și grăsimi este o metodă eficientă pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Studiul, care s-a bazat pe o analiză comparativă a diferitelor diete pe parcursul a 12 săptămâni, a constatat, de asemenea, că nivelul glicemiei s-a îmbunătățit independent de pierderea în greutate pentru participanții care urmau o dietă cu un aport redus de carbohidrați și o pondere crescută de proteine și grăsimi.

Pentru rezultate optime, o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați trebuie completată cu exerciții fizice regulate, recomadare este de 2,5 ore de activitate fizică pe saptămână.

Dacă aveți oricare dintre simptomele diabetului de tip 2 sau sunteți îngrijorat că este posibil să aveți un risc mai mare de apariție a acestuia, NHS recomandă consultarea medicului specialist.

Cu cât diabetul zaharat este diagnosticat mai devreme și se începe tratamentul, cu atât mai bine. Tratamentul precoce reduce riscul de apariție a altor probleme de sănătate”, susțin medicii specialiști.

 

Articol preluat și tradus de pe Express.co.uk