”Trebuie să conștientizăm și să insistăm pentru un screening activ și monitorizarea bolii oculare diabetice. Pacientul trebuie să înțeleagă cât de importante sunt toate aceste elemente, care pot preîntâmpina pierderea vederii. La o evoluție a diabetului sub 10 ani, procentele celor care care pot să dezvolte retinopatie diabetică sunt la 15-30% din cazuri, dar la pacienții cu diabet zaharat de peste 30 de ani, retinopatia diabetică apare în cel puțin 77% din cazuri, procentul urcând de multe ori chiar către 90%”. Acestea au fost principalele atenționări oferite de Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, în cadrul webinarului Ora Pacientului Rodiabet din 27 ianuarie 2022.
Retinopatia diabetică este una dintre complicațiile microvasculare ale diabetului zaharat, care apare indiferent de tipul de diabet despre care discutăm. Este o afecțiune cronică, progresivă și care constă în modificări ale circulației retiniene, cu efecte serioase asupra vederii.
”Diagnosticul precoce al leziunilor de retinopatie diabetică și edem macular este critic, deoarece este principala cauză de orbire la pacientul cu diabet zaharat. S-au făcut foarte mulți pași, atât în ceea ce privește diagnosticul, dar și în tratamentul acestor afecțiuni, dar examenul de bază pentru diagnosticarea afecțiunii oculare și pentru monitorizarea ulterioară a diagnosticului a rămas examenul fundului de ochi. Acesta are câteva calități deosebite: este ieftin, la îndemână și poate să realizeze și alte măsurători prin care se pot aprecia și elemente ce țin, de exemplu, de morfopatologia oculară”, a continuat Conf. Dr. Anca Pantea Stoian intervenția sa.
Cât de des trebuie realizată evaluarea ochilor
Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, a vorbit despre necesitatea evaluărilor periodice ale ochilor la persoanele cu diabet zaharat, explicând care sunt intervalele potrivite pentru realizarea acestora.
”Dacă discutăm de un pacient cu diabet zaharat de tip 1, copil, atunci indicația primei examinări oftalmologice este la 5 ani, după momentul diagnosticului. Dacă discutăm de un adolescent sau un tanar care este în pre-pubertate și are diabet zaharat tip 1, atunci examinarea fundului de ochi se va face chiar în momentul diagnosticului diabetului zaharat,ulterior în fiecare an.
Discuția este diferită, în cazul pacientului cu diabet zaharat tip 2, care obligatoriu trebuie să aibă o determinare a fundului de ochi sau un examen oftalmologic de specialitate, chiar la momentul diagnosticului diabetului zaharat tip 2.
O altă categorie importantă este cea a pacientelor cu diabet gestațional, care vor trebui să facă această examinare a fundului de ochi în fiecare semestru, după ce au primit diagnosticul de diabet gestațional și la 6-8 săptămâni postpartum, pentru că este foarte posibil să apără modificări și în acestă perioadă. Dacă nu au fost înregistrate modificări,se poate relua evaluarea peste un an sau doi, în funcție de recomandarea medicului oftalmolog sau diabetolog.”
Conf. dr. Anca Pantea Stoian a încheiat cu următorul sfat: ”Este esențial controlul și intervenția asupra factorilor care contribuie major la limitarea sau chiar la oprirea instalării complicațiilor diabetului zaharat de tip 2. Iar aici, controlul glicemic și al tensiunii arteriale, alături de tratamentul dislipidemiei și renunțarea la fumat sunt cele mai importante aspecte, pe care trebuie să le aibă în vedere un pacient și medicul său.”
Retinopatia diabetică: tema întâlnirii RoDiabet Ora pacientului din 27 ianuarie
Ora Pacientului RoDiabet este o inițiativă a Platformei RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega Farmacie, Astra Zeneca, Boehringer Ingelheim, Dahna, FADR- Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, Liamed, Medtronic, Novo Nordisk.
Întâlnirile lunare RoDiabet Ora Pacientului sunt dedicate tuturor persoanelor care trăiesc cu diabet și familiilor acestora, abordând teme care să ușureze gestionarea acestei maladii și care să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet, precum: gestionarea corectă a diabetul în timpul pandemiei, ce este și cum controlăm hipoglicemia, complicațiile cardiovasculare și cele renale ale diabetului, obezitatea și diabetul, piciorul diabetic sau tehnologii și aplicații în sprijinul persoanelor cu diabet.
RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +130 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.