”58% dintre adulții din România suferă de suprapondere și obezitate, iar aceasta nu este doar un moft sau o situație temporară, ci trebuie privită serios, ca orice boală  cronică. Prezența obezității influențează foarte mult diabetul zaharat, iar orice intervenție asupra obezității va avea un impact pozitiv și asupra diabetului zaharat, asupra profilului lipidic și a celui hepatic”, atrage atenția Conf. Dr. Anca Pantea Stoian în deschiderea ediției din toamnă a Orei Pacientului RoDiabet.

Organizat miercuri, 31 august  2022, webinarul Rodiabet Ora Pacientului a abordat tema ”Greutatea sănătoasă în diabet: De la alimentația corectă la tratamente inovatoare” și a adus în fața participanților trei invitați speciali deosebiți: conf. dr. Anca Pantea Stoian, Președintele Comisiei naționale de diabet, nutriție și boli metabolice, dr. Delia Reurean Pintilei, membru al Comisiei de diabet și director medical Consultmed și psihologul Cristina Petruț, vicepreședintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România.

Conf. Dr. Anca Pantea Stoian a explicat care sunt cauzele obezității și ce implică această afecțiune cronică: ”Factorii de risc care determină obezitatea sunt: un stil de viață dezorganizat,  mese haotice, sedentarism și principalul factor,respectiv consumul de alimente calorigenene, respectiv acele alimente care conțin multe calorii, dar nu aduc beneficii organismului. În afară de diabetul zaharat de tip 2, obezitatea implică complicații precum:

  • boala coronariană
  • hipertensiuneaarterială
  • ovare polichistice
  • boalăcronică de rinichi
  • dislipidemie (colesterolși trigliceride peste  limită)
  • diverseafecțiuni osoase
  • și ,nu în ultimul rând, cancerul”.

Medicație inovatoare în diabetul zaharat de tip 2

Conf. Dr. Anca Pantea Stoian a explicat care este rolul și modul în care acționează fiecare medicament, dar și care sunt beneficiile și modurile de prescriere ale noilor tratamente disponibile pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2.  ”Avem două mari clase de molecule noi, inhibitorii de SGLT-2 și analogii de GLP-1, care dincolo de stabilizarea profilului glicemic au rezultate spectaculoase asupra bolii renale, asupra bolilor cardiovasculare, dar și asupra greutății. Este foarte important să reținem că atunci când alegem o medicație pentru oricare dintre pacienții noștri, alegem pentru fiecare în parte ceea ce i se potrivește cel mai bine. Dacă pacientul cu diabet tip 2 asociază și obezitate, atunci trebuie să avem în vedere și acea componentă de educație nutrițională. Orice tratament, indiferent de cât ar fi de bun, nu are cum să  funcționeze fără o organizare a meselor, fără un echilibru între somn și activitate, fără activitate fizică și consum de lichide”, a continuat medicul diabetolog intervenția sa în cadrul webinarului Ora Pacientului Rodiabet.

Conf. Dr. Anca Pantea Stoian a subliniat faptul că: “Niciodată un medicament nu va da rezultate dacă nu este urmat de schimbarea comportamentului vis-a-vis de stilul de viață. Și nu trebuie să uităm că medicația este întotdeauna recomandată doar de către medic și că există reacții adverse serioase”.

 

Webinarul Ora Pacientului RoDiabet

Ora Pacientului RoDiabet este o inițiativă a Platformei RoDiabet dezvoltată din mai 2020 cu susținerea partenerilor: Alliance Healthcare România, Alphega FarmacieBoehringer Ingelheim, Dahna, LiamedMedtronic, Novo Nordisk și Worwag Pharma. 

Abonați-vă GRATUIT la newsletterul săptămânal Rodiabet și veți fi informat despre întâlnirile comunității și cele mai importante noutăți din domeniul diabetului. Înscrierile sunt deschise aici: http://www.rodiabet.ro/newsletter/.

RoDiabet este o comunitate administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.