“Când ne referim la managementul diabetului zaharat, nu doar în perioada pandemiei de COVID-19, vorbim de un deziderat pe care pacientul cu diabet trebuie sa îl aibă zilnic. Pacientul trebuie să cunoască acele valori glicemice pe care noi, medicii, le considerăm optime. Un profil glicemic bun este un profil glicemic care prezintă valori glicemice bazale, adică glicemia  a jeun (pe nemâncate), între 80 și 130 mg/dl, iar glicemiile postprandiale (după masă) până în 180 mg/dl. Sunt niște valori orientative, pentru că așa cum știm cu toții, acest tratament trebuie adaptat, personalizat și evident adoptat de fiecare pacient, în funcție de situația clinică pe care acesta o prezintă”, spune Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București, într-un video-interviu acordat portalului RoDiabet, cu susținerea Merck.

În acest interviu Conf. Dr. Anca Pantea Stoian atinge următoarele teme: 

  • Care sunt valorile glicemice optime
  • Care sunt valorile glicemice optime
  • Care sunt indicii pacientului cu diabet zaharat spitalizat cu Covid -19
  • Când este necesară inițierea insulino-terapiei
  • Importanța rolului lipidic – Despre Hipoglicemii. Hipoglicemiile ”pe neanunțate”, episoadele în care pacientul nu simte coborârea glicemiei. Alte tipuri de hipoglicemii.
  • Despre hiperglicemii. Când apar și cum le gestionăm.
  • Cum gestionăm situațiile de criză: Hipo și Hiper Glicemiile
  • Telemedicina: unul dintre lucrurile pozitive aduse de pandemia Covid -19