Obezitatea este un factor de risc major pentru dezvoltarea diabetului zaharat tip 2, atrage atenția conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, președintele Comisiei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Ministerului Sănătății. „Peste 50% din pacienții care sunt supraponderali sau obezi au și diabet”, a subliniat conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian.
„Obezitatea și diabetul sunt două probleme de sănătate publică importante în România, dar și în toată lumea. Suntem pe locul 16 cu un racking de țară de 38 în clasamentul mondial al obezității. Diabetul, și în special diabetul zaharat tip 2, este strâns legat de obezitate și de stilul de viață nesănătos. Pe de altă parte, obezitatea este un factor de risc major pentru dezvoltarea diabetului zaharat tip 2. Peste 50% din pacienții care sunt supraponderali sau obezi au și diabet. Acest lucru înseamnă că, de fapt, acțiunile noastre vor fi sinergice, vizând atât supraponderea, obezitatea, cât și diabetul. Riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2 crește exponențialcu indicele de masă corporală, astfel încât prevalența diabetului zaharat tip 2 crește între 2- 3% la pacienții care prezintă suprapondere, adică un indice de masă corporală de 25-29,9, iar acesta explodează la 20 la sută pentru pacienții care au obezitate de gradul întâi sau gradul 2 în indice de masă corporală peste 30 sau 35 kg pe metru pătrat, ajungând la peste 50% pentru pacienții care prezintă obezitate morbidă, adică un indice de masă corporală peste 40 kg pe metru pătrat”, a declarat conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian.
Obezitatea și Diabetul sunt interconectate
Este important să înțeleagă că obezitatea și diabetul tip 2 sunt interconectate și se influențează reciproc, a subliniat președintele Comisiei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Ministerului Sănătății.
„Obezitatea, în mod special cea care se găsește la nivel abdominal, poate cauza rezistența la insulină, iar rezistența la insulină este factorul principal în dezvoltarea diabetului zaharat tip 2. De asemenea, obezitatea poate agrava controlul glicemic la pacienții cu diabet zaharat, generând astfel un cerc vicios în care diabetul și obezitatea se întrețin reciproc. Consumul crescut de alimente procesate, alimente bogate în grăsimi, în zaharuri, împreună cu sedentarismul contribuie la această tendință”, a explicat conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian.
„O scădere, în schimb, a indicelui de masă corporală între 10 și 15% la pacienții cu diabet zaharat tip 2 care asociază obezitate poate să ducă la remisia diabetului zaharat tip 2 și, prin urmare, managementul diabetului zaharat tip 2 include abordări pentru controlul greutății, pentru reducerea obezității, cum ar fi modificări dietetice, creșterea activității fizice și alte intervenții în ceea ce privește sănătatea comportamentală, dar și o abordare terapeutică dedicată celor două patologii”, a adăugat aceasta.
Potrivit președintelui Comisiei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Ministerului Sănătății, eforturile pentru prevenirea și gestionarea acestora afecțiuni includ promovarea unui stil de viață, o alimentație echilibrată și o activitate fizică regulată.
„De asemenea, este important să reținem că educația populației pe toate segmentele de vârstă este extrem de importantă în privința riscurilor asociate obezității și diabetului, precum și promovarea accesului la îngrijire medicală adecvată pentru diagnostic și tratament precoce”, a afirmat conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian.
Echipa multidisciplinară reprezintă abordarea corectă a obezității și a complicațiilor acesteia, a subliniat conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian.
„Sunt peste 240 de complicații ale obezității, iar mediul academic medical este cadrul optim de facilitare și de generare a vectorilor științifici în acest demers”, a mai transmis aceasta.
Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului de lansare a Campaniei „Controlează Obezitatea”.
„Aceste evenimente de conștientizare au un rol important în educa populația cu privire la factorii de risc, consecințele și modalitățile de prevnție și gestionare a obezității. ele pot promova un mediu în care oamenii pot să fie mai conștienți de alegerile lor legate de alimentație și activitate fizică și să încurajeze adoptarea unui stil de viață sănătos. Campania Controlează Obezitatea aduce în atenția specialiștilor și a întregii populații o problemă de sănătate publică importantă și are rol cheie în promovarea sănătății și bunăstării populației, reducând povara obezității asupra sistemului de sănătate și putând îmbunătăți calitatea vieții persoanelor afectate”, a mai spus conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian.
Campania „Controlează Obezitatea”, inițiată de prof. univ. dr. Cătălina Poiană, se va desfășura pe parcursul acestui an, sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în opt orașe ale țării.
Sursa: Sănătatea TV, Sursa foto: Sănătate TV .