Conf. Univ. Dr. Bogdan Timar, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara afirmă că în cazul diabetului zaharat tip II, care reprezintă 95% din totalul cazurilor de diabet, există o componentă patogenă clară, pe care o putem influența prin stilul de viață pe care îl adoptăm.
Una dintre principalele cauze care duce la apariția acestui tip de diabet este obezitatea, iar în România 60% dintre bărbații cu vârsta peste 20 de ani supraponderali sau obezi. În rândul doamnelor procentul ajunge la 50%, procent care se încadrează în tendința europeană.

“Există un studiu științific realizat la noi în țară pe această componentă, a obezității ca factor patogen în apariția diabetul zaharat de tip II. Este un studiu reprezentativ efectuat pe 2000 de pacienți care ne arată că doar 47% din populația adultă este normă ponderată în paralel cu 31% din populația adultă supraponderală, respectiv 21,3% dintre persoanele adulte având un indice de masa corporală corespunzător obezitații. Practic toate aceste persoane sunt expuse la un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare și toate celelalte componente asociate  excesului. Aici avem cum să intervenim și prima intrebare este: cum am putea să intervenim încăt să stopăm această creștere la nivel de diabet și cum să reducem riscul de diabet la acești pacienți? Intervențiile sunt multiple și sunt împărțite în 3 paliere de acțiune pe persoanele care suferă de diabet, acțiuni care vizează grupuri populaționale la un risc crescut de a dezvolta diabet”, a spus Conf. Univ. Dr. Bogdan Timar, în cadrul sesiunii speciale dedicate diabetului zaharat în cadrul celei de-a 25-a ediții a Conferinței Naționale de Management Medical Modern în Spitale Publice, care s-a desfășurat în perioada 10 – 12 mai  2019, la Poiana Brașov.

“În principal, dacă este să vorbim despre factorii de risc, la diabet avem o serie de factori nemodificabili dar și o serie de factori la care putem interveni. E evident că nu putem să ne alegem familia și nu putem să eliminam aceste antecedente pentru colaterale de diabet, nu putem să avem o vârstă care să nu ne poziționeze la risc de diabet, dar în schimb putem să intervenim pe factori de țin de sporul ponderal. Putem să intervenim pe factori ce țin de activitatea fizică și de biomarkerii asociați diabetului zaharat”, a concluzionat Conf. Univ. Dr. Bogdan Timar, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara.